Hogyan kerülje el magyar cég a kínai bankszámlás csalásokat?

Vágólapra másolva!
Az első kínai-magyar ügyvédi iroda szakértője szerint Kínában az elmúlt kilenc hónapban rendszeresek voltak a bankszámlaszámok módosításáról szóló, e-mailek útján történő megtévesztések. A Yingke Várnai Ügyvédi Iroda szakértője, dr. Zebegnyei Ádám az [origo]-nak elmondta: számos módja van az illetéktelen adatvisszaélések megelőzésének, kizárásának.
Vágólapra másolva!

A tapasztalatok szerint igen magas a sikertelenül végződő beszállítói megállapodások száma a magyar és kínai vállalkozások között bonyolított ügyletek körében, az esetek többségében hibás teljesítés miatt adódnak nehézségek, míg olykor szándékos megtévesztés áll a bekövetkezett károk hátterében - mutatott rá a Yingke Várnai Ügyvédi Iroda szakértője.

Időről időre előfordulnak bizonyos csaláskísérletek, amelyek annak ellenére "sikerrel járnak", hogy elkövetőik évek óta változatlan módszerekkel élnek. Kínában megfigyelhető sajátossága e tipizálható csalásoknak, hogy egy adott időszakban tömegesen fordulnak elő - utalt rá dr. Zebegnyei Ádám.

Megjelenésük gyakoriságát befolyásolhatja a beszállító vállalkozások életciklusa, az adott iparágat érintő gazdasági változások, jogszabályok módosítása. A korábban azonosított módszerek ellen leghatékonyabban azok széles körben történő megismertetésével lehetséges védekezni.

Visszaélés a valós beszállító e-mailjével

Az elmúlt kilenc hónapban rendszeresek voltak a bankszámlaszámok módosításáról szóló e-mailek útján történő megtévesztések. Illetéktelenek - rendszerint a beszállító postafiókjának feltörésével - hozzájutnak a megrendelő adataihoz és az ügylet részleteihez.

Ezt követően a valós beszállító e-mailjével azonos, vagy ahhoz megtévesztő mértékben hasonló levélben tájékoztatják a megrendelőt, hogy a cég bankszámlaszáma a proforma bizonylaton feltüntetett számhoz képest megváltozott, és kérik az előleg, vagy vételárrészlet átutalását az új bankszámlára. Mire az eredeti szerződésben álló felek számára világossá válik a csalás, a pénz az illetéktelen bankszámlán nagy valószínűséggel már nem lelhető fel.

Megelőző megoldások

Ebben az esetben is a megelőzés a leghatékonyabb megoldás - hangsúlyozta az első kínai-magyar ügyvédi iroda szakértője. Ám mi akkor a teendő, ha illetéktelenek mégis megpróbálnak visszaélni az adatokkal? Feltétlenül szükséges telefonon megkeresni a beszállítót, és meggyőződni az email tartalmának valódiságáról. Célszerű banki igazolást, bankszámlakivonatot kérni, érdeklődni az állítólagos új számlát vezető banknál.

Hasznos megkeresni a cég többi megrendelőjét és kideríteni, mások is tudnak-e a változásról. A kérdés tisztázását követően elutalt összeg jóváírásáról tanácsos visszajelzést kérni a partnertől. Ha kiderül, hogy jogszerűtlenül idegen kezekbe került a megrendelő által kifizetett összeg, haladéktalanul tájékoztatni kell az érintett pénzintézeteket, rendőrségi feljelentést tenni Kínában, és kezdeményezni a csaláshoz használt bankszámla zárolását - javasolta dr. Zebegnyei Ádám.

Csökkenthető a kockázat mértéke

Azonban körültekintő eljárással és megfelelő tartalmú, írásba foglalt szerződésről történő gondoskodással, jelentősen csökkenthető a vállalt kockázat mértéke. Előzetesen javasolt tájékozódni a kiszemelt partnerről: ellenőriztetni a cég jogi státuszát, a tárgyalásokat folytató személy képviseleti jogosultságát, informálódni a beszállító háttérről, múltjáról. Ebben a megrendelők segítségére lehet a pekingi nagykövetség, a sanghaji, illetve a csungkingi főkonzulátus, valamint a Kínában tevékenykedő magyar szakemberek, akár versenytársak is - hangsúlyozta a Yingke Várnai Ügyvédi Iroda szakértője.

Az írásbeli szerződés lehetőséget ad arra, hogy a felek közösen rögzítsék a vételár teljesítésének módját, így a bankszámlaszámot és az utaláshoz szükséges egyéb adatokat. Meghatározható a megrendelés teljesítése szempontjából fontos adatok megváltoztatásának és az arról szóló tájékoztatásnak a feltételei, mikéntje. Pontos szabályokat állapíthatnak meg egyébként is a felek az egymás közötti nyilatkozattételek alakiságára vonatkozóan.

Dr. Zebegnyei Ádám kiemelte: az írásba foglalt, részletes szerződés a legnagyobb óvatosság és maradéktalanul tisztességes beszállítói partner esetében is elengedhetetlenül szükséges. Nagy jelentősége van az áru pontos meghatározásának, a fizetési feltételek és az átadás-átvétel összehangolásának, a vitarendezésre való felkészülésnek. Ezek a látszólag ellenséges rendelkezések megakaszthatják a tárgyalásokat, kedvezőtlenül hathatnak az áralkura, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy nincs olyan rendelkezésekre szükség a szerződésben, amely egy tisztességes beszállítót hátrányosan érintene.