Szőcs nem tagadja, hogy álnéven írt könyvet

Vágólapra másolva!
Egy rajzolt Szőcs Géza trónol egy akt előtt a Carbonaro éjszakái című, június elején megjelent könyv borítóján. Bár a kiadó elismeri, hogy a szerző neve írói álnév, és Szőcs Géza sem tagadja egyértelműen, hogy ő írta a könyvet; az [origo] kérdésére mégsem erősítette meg senki, hogy a szerző a volt kulturális államtitkár lenne.
Vágólapra másolva!

Számos körülmény arra utal, hogy Szőcs Géza a szerzője a Carbonaro éjszakái című könyvnek, amit egy Carbonaro nevű szerző jegyez. A könyv június elején, a könyvhéten jelent meg, borítóján egy Szőcs Gézára hasonlító ember látható, amint törökülésben könyvet tart egy akt elé. Kettesben láthatók a könyvborítón, mintha egy kamera venné őket. A könyvet az Ulpius-ház adta ki.

Forrás: Ulpius Ház
A könyvborítón egy Szőcs Géza-szerű figura akttal

Az [origo] megkereste Szőcs Gézát azzal a kérdéssel, ő írta-e a könyvet. Szőcs azt válaszolta, "ránk bízza", hogy kiderítsük, ő-e a szerző, illetve "bizonyítékok kutatására" buzdított. bennünket. Az Ulpius-ház közleménye szerint "a Carbonaro éjszakái egy rafináltan sokrétegű posztmodern kötet, melynek szerzője a magyar kulturális élet egyik szereplője. A szerző írói álnév mögé bújik, de le is leplezi magát. Név szerint is és a szövegben szereplő műveivel is" - olvasható. Az is kiderül, hogy a szerző a magyar identitás kérdéseit feszegeti. Megkerestük a kiadót, amely közölte, nem fedheti fel a szerző kilétét, de szerintük a könyv nem más, mint egy dupla fenekű, "számtalan olvasatú nagy játék".

A szerzőhöz hasonlóan szolidaritásból az illusztrátor is álnevet használt, de már a kiadó sajtótájékoztatón felismerték Orosz István stílusát. A könyvet a kiadó e szavakkal mutatja be: "Az a helyzet ugyanis, hogy a kötet valójában vendégszövegek kollekciója. Tomori érsektől Rákóczi Ferencig, Berlioztól Sztálinig, Herczeg Ferenctől Örkényig. Carbonaro nagyon határozottan mutat rá, hogy a szövegek állandóan alakulnak, hogy pontatlanul idézik őket, s hogy az idő miként befolyásolja ezeket a kvázi-történelmi dokumentumokat. A vendégszövegek másik vonulata egyértelműen irodalmi alkotásokból vétetik. Jókai, Szentkuthy, Lion Feuchtwanger, Lewis Carroll, Mark Twain, Örkény István, Szőcs Géza és mások."

Szőcs Géza szerdán távozott kulturális államtitkári posztjáról, erről bővebben itt olvashat.