Vágólapra másolva!
Ezüstérmet nyert a magyar férfi párbajtőrcsapat szerdán az olaszországi Európa-bajnokságon, Legnanóban.

Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Szényi Péter alkotta válogatott a 16 között magabiztosan, 15 tussal verte a svédeket, a negyeddöntőben kiélezett küzdelemben, 4 találattal az oroszokat, majd az elődöntőben megint csak fölényesen, 14 tusnyi különbséggel az ukránokat.

A másik ágon a fináléba jutásért a svájciak legyőzték a címvédő franciákat, így a magyarok - akik Boczkó, Imre, Somfai, Rédli András összeállításban tavaly éppen utóbbiak mögött lettek másodikak - velük csaptak össze a döntőben. A svájciak az utolsó mérkőzésen is nagyon eredményesen vívtak, magabiztosan, 45-35-re nyertek a magyarok ellen. Fabian Kauter, Max Heinzer és Benjamin Steffen vívott náluk, míg a magyaroknál Somfai helyére menet közben Szényi állt be. A svájciak az első asszótól kezdve vezettek, a kilenc párharcból hatban győztek, csak Imre tudott egyet nyerni, emellett kettő döntetlennel végződött.

A férfi párbajtőrözők ezzel együtt ismét kitettek magukért, nem szakadt meg jó sorozatuk: a pekingi olimpia óta rendezett Európa-, illetve világbajnokságokon mindig dobogós helyen végeztek. Magyar szempontból már csak ezért is negatívum, hogy a londoni játékokon ebben a szakágban nem rendeznek csapatversenyt.

A magyar válogatott a szerdai ezüsttel egyetlen éremmel zárta az Eb-t.

Eredmények:
férfi párbajtőr (17 csapat), a 16 között:
Magyarország - Svédország 45-30

a negyeddöntőben:
Magyarország - Oroszország 40-36

az elődöntőben:
Magyarország - Ukrajna 45-31
Svájc - Franciaország 45-29

a 3. helyért:
Ukrajna - Franciaország 38-33

döntő:
Svájc - Magyarország 45-35

* * *

Ötödik a női tőrcsapat

Az ötödik helyen végzett a magyar női tőrválogatott. A Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Kreiss Fanny alkotta csapat a negyeddöntőben jól kezdett a lengyelek ellen, az első öt párharc után 21-15-re vezetett, azután viszont három asszót elvesztett - ezek közül kettőt nagy különbséggel -, így Mohamed az utolsó összecsapásra már hattusos hátránnyal ment fel a pástra, és csak csökkenteni tudta a hátrányt. Ezzel eldőlt, hogy az együttes nem lehet érmes.

A további két összecsapásukból az elsőt kiélezett küzdelemben, egy találatnyi különbséggel megnyerték a magyarok az ukránokkal szemben, majd az ötödik helyért rendezett mérkőzésen 45-39-re diadalmaskodtak a németek felett.

Eredmények:
női tőr (8 csapat), a negyeddöntőben:
Lengyelország - Magyarország 38-35

az 5-8. helyért:
Magyarország - Ukrajna 33-32

az 5. helyért:
Magyarország - Németország 45-39

az elődöntőben:
Olaszország - Lengyelország 45-31
Franciaország - Oroszország 45-43