A piknik nem strandkaja

piknik
Vágólapra másolva!
Tudjuk, egy férfinál mindig van kés, de 2012-ben már olyan szelek járnak, amelyek kifújják egyik-másik kezéből, így a pikniket nem az ölben szalonnázás oldaláról közelítjük meg, bármilyen csábító is a gondolat. Nem viszünk kést, cserébe minden mást, amit nem kell vagdalni, bírja a szállítást, a meleget. És finom. Annyira, hogy késhez kötött és késtelen férfiak is imádni fogják.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspricc

Senkit sem szeretnék rábeszélni a piknikezésre. Igen, azon a képen éppen egy pokolian forró csütörtökön építettünk csapatot a Lupán, és a közel kétszáz, légkondicionált irodákból érkező lájk és irigy kommentek részben jogosak, de mi gyalogoltunk negyven fokban az autótól a partig, én vittem haza a kosaramban egy egész hangyabolyt, az én kutyám karmolta sebesre a combomat a hazaúton levegőért kapaszkodva, és a mi fejünk és asztalkánk felett pörgött végig egy jól megtermett muslicaraj, amelynek egyes, a Japán Császári Haditengerészetnél kiképzett tagjai egészen a szánkba repültek a meggyes pite után. A piknik a természetben zajlik, ahol az élet hajlamos megmutatni a maga kényelmetlen valóját, így aki nem szereti, ha kosz megy a körme alá, ne erőltesse az ilyesmit. A többiek cserébe addig romantikázhatnak a természet lágy ölén, míg a közösségi médiákra kiposztolt képek hatására minden kiscica meghal a világon.

Nekik adunk pár tippet, hogyan tehetik még élvezetesebbé a kockás pléden fetrengést, étkezést.

A piknik középpontjában maga az étel áll, és ez a tény a praktikus szempontok mellett tovább szűkiti a kört. Lehet pikniknek nevezni egy padon szalonnázást, de ez a fogalom egy sima étkezéshez képest sokkal több élvezetet rejt magában. Elhagyjuk a szemközti irodaház üvegfala biztosította örökpanorámát, és az irodaház büféjének kínálatát egy szebb helyért, egy különlegesebb ételért.

Kezdjük a legegyszerűbb megoldásnál, a hideg ételeknél. Máris veszélyesen közel kerültünk a szalonnázáshoz, sőt ez a bekezdés semmi másról nem szól, mint remek PR-ral rendelkező fokhagymákról, szalonnákról és kolbászokról. Aki nem hajlandó egy delikátüzletben végrehajtott költséges bevásárlásnál többet szánni a piknikre, mert nincs ideje, nem szeret főzni, vagy éppen finom sajtokat, olívabogyókat és érlelt sonkákat akar grissinirudakra tekergetni, ám legyen, íme egy olyan kétfős piknikkosár, amelytől mindenki meghatódna:

  • 2 csomag grissini
  • 1 bagett
  • 15 dkg érlelt, szárított sonka hajszálvékony szeletekre vágva
  • 5 dkg/kis üveg pácolt, izgalmas, vagy kiváló minőségű olívabogyó (nem a műanyag bogyókra gondolok)
  • 5 dkg kaprigyümölcs
  • 5 dkg olajban eltett articsókaszív
  • 1 pár érlelt olasz kolbász (nem fokhagymás, nem paprikás, cserébe édesköményes)
  • 10 dkg provolone piccante
  • 5 dkg juhtúró
  • 1 doboz koktélparadicsom
  • 1 db zsenge zellerszár
  • 1 doboz dulce de leche
  • 2 narancs és 2 édes, ropogós, piros alma

A mártogatósok

A második szint. Szárzeller, megtisztított, felcsíkozott répa, kápiapaprika, grissini vagy tortillachips és néhány ötperces krém menti meg az időhiányban szenvedőket. A sósak tényleg öt perc. Mindegyik. Együtt 20 perc.

Forrás: Táfelspicc

A piték

A pite az ügyetlenek, sietők, sokra főzők és a piknikezők legnagyobb barátja. Lehet sós vagy édes, a lényeg egy pofonegyszerű tésztahéj, és amit belepakolunk. És amiért még jobb a pite, hogy tortaformában sütve könnyedén szállítható. Elég csak megvárni, amíg kihűl, ha a forma teflonos, kivenni, felszeletelni, visszacsatolni, és kész is a szállítóedény. Aki purrogva dorombol a logisztika szó hallatán, pontosan érti, mire gondolok. Piték olyan piknikre, ahol lesznek éhes emberek:

És ahol kevésbé éhesek:

Édes piték:

Forrás: [origo]

A csatos befőttesüveg

Egész pikniket építenék rá, és egyszer fogok is, mert a befőttesüvegben sült ételek könnyen szállíthatók, még könnyebben fogyaszthatók és kézmosási kényszerrel rendelkező barátainkat is ezzel tudjuk a leginkább megnyerni. Egy hőálló befőttesüvegbe pedig rakott krumplit, sajttal lerakott fehér húsokat, sőt bármit el lehet készíteni, amit jénaiban, tepsiben szoktunk, csak el kell engedni a megszokásokat, és kerülni a nyers tejszínes, nyers tojásos fogásokat. A már befőttesüvegben is kipróbált receptjeink és - mint az látszik - a morzsasüti a biztos befutó ebben a műfajban:

Forrás:Táfelspricc

Befőttesüvegben még nem próbált, de ilyen keretek közé való, pár óra forróságot gond nélkül átvészelő ételek:

Forrás: Táfelspricc

Saláták

A salátával ugyanaz a probléma, mint a szendviccsel lesz, csak frissen bekeverve élvezhető, akkor ropogós az állaga, ráadásul nem lehet kézzel fogyasztani. Aki feltétlenül ragaszkodik hozzá, csomagolja külön a sót és az öntetet, vagy válasszon kifejezetten pár óra érést igénylő salátát, ilyen a pont szezonális tavaszi káposztából készülő amerikai káposztasaláta, és variációi:

Forrás: Táfelspicc

Az örök klasszikus: a szendvics nem piknikétel

A szendvics inkább strand- vagy úti étel, nem piknikre való, erre mi is most jöttünk rá, hogy vittünk magunkkal párat. Túl praktikus, túl sietős, és ami az igazi baj: állás közben megszívja magát a töltelékből kioldódó levekkel, már egy óra állás után sem az igazi. A szendvics útravaló hírét csak a praktikus formátumnak köszönheti, állottan pont annyira rossz, mint a házhoz szállított pizza, mégis a fél világ ezeken a kereteken belül képzeli el az életét. (Kivétel a rántottás szendvics, az egészen fitt órákkal később is, és aki ezt kapott gyerekkorában a strandon, ma is megköszöni.)

És a csokoládé

Felejtsék el, olvad.