Legyen a fociban is sólyomszem! - Palotai Károly a magyar bírók hibájáról

Vágólapra másolva!
A labdarúgóként olimpiát nyert, játékvezetőként pedig két BEK-döntőig jutott Palotai Károly szerint Kassai Viktor jól bíráskodott az Eb-n, és nem hibáztatható azért, hogy nem bírálta felül Vad II István vonalbíró téves döntését az angol-ukrán mérkőzésen.
Vágólapra másolva!

"Kassai Viktor barátom nagyszerűen vezette a mérkőzéseket az Európa-bajnokságon, egy ilyen hiba azonban benne van a játékban. Előfordul, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, hogy az mindenki számára ideális legyen" - mondta a Magyar Labdarúgó Szövetség székházában tartott sajtótájékoztatón Palotai Károly.

A három világbajnokságon is részt vett Palotai annak apropóján nyilatkozott, hogy kedden az ukrán-angol Eb-mérkőzésen, 0-1-es állásnál Kassai Viktor nem adta meg Marko Devics gólját, pedig az ukrán játékos lövését a gólvonalon túlról kanalazta ki John Terry, Kassai vonalbírója, Vad II Lajos azonban nem látta benn a labdát.

"Az első Eb-meccsen, a spanyol-olasz találkozón nagyszerű csapatmunkát végeztek Kassaiék, és nem véletlen, hogy a mostani hibánál is csapatról kell beszélni. Remélem, ami az Eb-n történt, nem azt jelenti, hogy negatív sors vár a magyarokra" - folytatta Palotai, aki reméli, hogy a FIFA-nál és az UEFA-nál is visszaemlékeznek majd azokra a közelmúltbeli mérkőzésekre, amelyen ez a csapat kiválóan bíráskodott. "Bízom benne, hogy a mostani hiba miatt semmilyen hátrány nem éri majd a magyar játékvezetést, és személy szerint azokat sem, akik ezen az Eb-n bíráskodtak."

A konkrét esetről a futballistaként olimpiai bajnok Palotai az [origo]-nak azt mondta: Kassai Viktor nem hibázott, hiszen a vonalbíró véleményét, ha nem is kötelező, de el kell fogadni, hiszen sokkal közelebb van az alapvonalhoz.

Palotai véleménye szerint sokat változott a játék, az ő idejében még nem volt visszajátszás ennyi kameraállásból, éppen ezért a technika nyújtotta segítséget a labdarúgásban ma igenis igénybe kell venni. "Nagyon szeretem a teniszt, és abban is lehet technikai segítséget kérni, ami nem véletlen, hiszen nagyon nehéz a bíróknak a kétes eseteknél megállapítani, hogy hol esett le a földre a labda" - nyilatkozta az [origo]-nak.

Palotai hozzátette: olyan egyéniségek kellenek a játékvezetéshez, akik tudnak nyerni és veszíteni is. "Ezzel Magyarországon sohasem volt probléma: sem a múltban, sem a jelenben, és remélem, hogy a jövőben sem lesz."

A 76 éves egykori bíró visszaemlékezett arra, amikor a Népstadionban a Győr játékosaként a Fradinak gólt fejelt, amit nem adtak meg. "Balla Gyula volt a bíró, és lefújta az esetet, pedig semmi nem történt. Elvették a gólomat, én pedig részben ennek a hatására lettem játékvezető. Szerettem volna úgy bíráskodni, hogy ilyen hibát én ne kövessek el."