A spenót erősíti az izmokat

Vágólapra másolva!
A stockholmi Karolinska Intézet kutatóinak tanulmánya szerint a spenótban és számos más zöldségben természetes állapotban megtalálható nitrát erősíti az izmokat.
Vágólapra másolva!

A kutatók nitrátot tettek egerek ivóvízébe egy héten át, majd megvizsgálták izomfunkcióikat, és összehasonlították olyan egerekével, amelyek étrendjükben nem kaptak nitrátot. "A nitrátot fogyasztó egerek izmai jóval erősebbek voltak" - állapították meg közleményükben. Andres Hernandez, a kutatók egyike elmondta, hogy a kísérleti egerek annyi nitrátot kaptak, amennyi embernél napi 20-25 dekagramm spenót elfogyasztását jelentené.
A változásokat csak a gyors összehúzódású izmokban tapasztalták, a lassan összehúzódó izmokban nem. További vizygálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, pontosan mi történt az egerek testében a nitrát hatására, annyi kiderült, hogy a nitrát növelte az izomban két fehérje mennyiségét, amelyek a kalcium tárolásában és kibocsátásában játszanak szerepet. Ez utóbbi nélkülözhetetlen az izmok összehúzódásához.
A kutatók a továbbiakban azt vizsgálják meg, hogy az izomgyengeséggel vagy izombetegségekkel élő emberek számára milyen következményekkel járhat a nitrát fogyasztása, növelhető-e ezen a módon izomerejük.