A pénzváltást is megadóztatnák

végtörlesztés, devizahitel, frankhitel, svájci frank, pénzváltó
Vágólapra másolva!
A pénzváltóknak akár a normál kulcs dupláját, 2 ezreléket kellene fizetni a valutaváltás után, a bankok egymás között készpénzben csupán másfél millió forintot fizethetnének maximum, de nem kell minden munkavállalónak számlát nyitnia. A támogatott forinthitelek felfuthatnak a kormány és a bankszövetség megállapodása értelmében a Portfolio.hu információi szerint.
Vágólapra másolva!

A bankok és kormány közötti egyezség értelmében a pénzügyi intézménynek nem minősülő pénzváltókat (pénzügyi ügynökök) is arra köteleznék, hogy fizessék meg a sárgacsekk-adót - ezt is tartalmazza a kormány és a bankszövetség megállapodása a Portfolio.hu információi szerint. A megállapodás egyes részeit már törvényjavaslat formáját is öltötték, a kormány csütörtökön ezeket nyújtatta be a költségvetési bizottsággal, de vannak az egyezségnek eddig nyilvánosságra nem hozott elemei is. A gazdasági lap azt írja, hogy a pénzváltóknál elképzelhető, hogy a normál adókulcs duplájára, 2 ezrelékre emelik az elvonás mértékét.

A hitelfolyósítás után a bankoknak nem kellene adót (hivatalos nevén pénzügyi tranzakciós illetéket) fizetni.

A Portfolio.hu információi szerint a megállapodás azt is tartalmazza, hogy a vállalkozások közötti készpénzfizetés korlátozása érdekében készpénzben maximum 1,5 millió forintot lehetne kifizetni az eddig tervezett 5 millió forintos határ helyett. A bankok azt is javasolták, hogy a határ felett megkötött szerződéseket sújtsák szankcióval, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy semmisnek nyilvánítanák ezeket a szerződéseket. Ez végül nem került bele a megállapodásba, mint ahogy a korlátozás magánszemélyekre történő kiterjesztése sem.

A bankok szerették volna elérni, hogy kötelezően írja elő a kormány, illetve a parlament, hogy a munkabéreket banki átutalással lehet csak kifizetni. A megállapodás végül ezt nem tartalmazza.

A bankok és kormány közötti egyezség részét képezi továbbá, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium jövő év július elsejéig megvizsgálja az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztésének lehetőségét. Ha a kormány végül ezt is megvalósítaná, akkor tovább szélesedhet az illeték alapja, és ezzel a költségvetési bevétel is növekedne. Iparági számítások szerint ez a módosítás akár több tízmilliárd forintos plusz bevételt jelentene és a készpénzforgalom csökkenését eredményezné. Ez kedvező az egész gazdaságra nézve, miután az MNB korábbi számításai szerint akár 100 milliárd forintot is megtakaríthat a gazdaság a készpénzhasználat csökkentésével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt is vállalta a megállapodásban a lap beszámolója szerint, hogy egy hónapon belül javaslatot tesz az otthonteremtési kamattámogatásról szóló rendelet módosítására. Ez tartalmazni fogja, hogy a kamatplafon az Államadósság Kezelő Központ támogatáshoz használt referenciahozamnak a 130 százaléka és még 3 százalék, a támogatott időszakot követően pedig megszűnik a kamatplafon. A módosítás következtében a támogatott forinthitel termékek nagyon gyorsan megjelenhetnek a magyar kereskedelmi bankok kínálatában.

A bankszövetség csütörtök annyit mondott csupán, hogy a tárgyalásokon nem merült fel a jegybank megadóztatása.