Klasszikus ecetes cékla

savanyúcékla
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 40 perc, bruttó 2 óra

Alapanyagok:

  • 1 kg cékla héjában félig megfőzve, meghámozva, 3 miliméteres szeletekre vágva
  • 1/2 l víz
  • 2 dl 10%-os ecet
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál köménymag
  • 1 torma meghámozva, hosszában egy centi vastag hasábokra vágva

A céklát egy sterilizált befőttesüvegbe rakom, beledugdosom a tormákat, rászórom a köménymagot. A többi alapanyagot összeforralom, amig a cukor, só felolvad. Forrón a céklára öntöm. Az üveget lezárom, felfordítom, fél órát gyöngyöző vízben főzve sterilizálom, majd dunsztban hagyom kihülni. Egy hétig érdemes érni hagyni, utána fogyasztható.