Kiloccsant ősi sártócsát fotóztak a Marson

mars, kráter
Vágólapra másolva!
Egy sáros tócsához hasonlóan fröcskölődött szét az anyag egy ősi marsi kráterből, majd loccsant vissza a felszínre. A Mars Express-űrszonda látványos felvételét csütörtökön hozta nyilvánosságra az Európai Űrügynökség.
Vágólapra másolva!

Fejlődése utolsó kétharmadában száraz és hideg volt a Mars felszíne, azonban a víz néha mégis megjelent rajta. Erre az éghajlat változásai mellett egy-egy nagyobb becsapódáskor került sor, amikor megolvadt a felszín alatti jég. A kráterből kirepülő, majd visszahulló törmelék nedves és sűrű, sáros folyásként terült szét. Az ilyen lebenyterítős kráterek jól jelzik, hogy keletkezésükkor jég volt a felszín alatt, és ezért az egykori éghajlat rekonstrukciójára is használhatóak.

Forrás: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)
Egy lebenyterítős kráter a Marson (d.sz. 18°, k.h. 288°). A kidobott törmelékanyaga vizet tartalmazott, és a robbanás után sűrű folyásos alakzatként terült szét. A kép nagyméretű változatának
letöltése (ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum))

A fenti felvételt az európai Mars Express-űrszonda készítette egy 16 kilométeres kráterről. A kép közepén látható kráter körül jól megfigyelhető a robbanás hőjétől megolvadt és a törmelékkel összekeveredett, majd szétfolyt anyag. A sáros törmelékterítő peremén egy meredek folyási frontvonal húzódik körbe. A kirobbant és visszahullott lebenyterítő további érdekessége, hogy lepke alakú, azaz két, egymással ellentétes irányban (a megfigyelő felé és azzal ellentétesen) szélesebbnek mutatkozik. Az ilyen alakú törmelékterítők lapos szögű becsapódások során keletkeznek. A terület, ahol a becsapódás történt egy lávasíkság, amelynek anyaga kialakulása után enyhén meggyűrődött. Így jöttek létre a redő alakú gerincek, amelyekből kettő párhuzamos alakzat a kép jobb peremén látható.