Nyári vesztesek és nyertesek a tévéből

Vágólapra másolva!
Mivel a télihez képest akár 30 százalékot is esik a tévés nézettség nyáron, viszonylag kevés új műsorral rukkolnak elő a tévék, a legtöbb főképp ismétel. Több csatorna azonban épp ekkor dob be újdonságokat, hiszen a konkurencia alszik, ilyenkor is lehet jó számokat szállítani (példának ott az új Dallas vagy Charlie Sheen új sorozata). Cikkünk az első nyári hónapot tekinti át tévés szempontból - de csak félig komolyan.
Vágólapra másolva!

Nyertes: Bruce Willis

A Film+ július 4-én a Die Hard harmadik részévelé rekordot döntött, Az élet mindig drága című epizód lett a főműsoridő legnézettebb filmje, azaz a kereskedelmi célcsoportból éppen tévét nézők 19,1%-a választotta McClane kalandjait. Ezzel maga mögé utasította a két nagy kereskedelmi csatornán főműsoridőben futó sorozatokat és filmeket. A Film+ történetének eddigi legmagasabb közönségarányt elért filmje, nagyjából négyszere ez a szokásosnak.

Forrás: film+
Forrás: film+

Vesztes: The Glass House

Big Brother-t koppintani csak itthon tudnak ügyesen (Való Világ), legalábbis úgy tűnik, hogy az ABC csatorna The Glass House című műsora nagyot bukik. Tizennégy ember egy bekamerázott házban, ez az alaphelyzet, majd sorra esnek ki. Mivel a premier is csak 4,2 millió amerikait érdekelt, és a második hétre már csak 3,3 millióan maradtak, nem lenne meglepő, ha gyorsított tempóban hagynák el a házat a szereplők.

Nyertes: Az MTV az Eb alatt

Voltak napok, amikor megháromszorozta nézettségét a köztévé, nagyon sokan időztek az m1-en már a délutáni meccsek alatt, az esti találkozók pedig nem ritkán hoztak egymillió fölött. Azt ugyan sokan nem értették, hogy például Dárdai Pál mellé miért nem egy másik szakértő, miért Csiszár Jenő ült be okosodni, de nyilvánvalóan arról van szó, hogy Rákay alatt az MTV megpróbál kertévé lenni - legalább annyiban, hogy a saját arcait futtatja minden lehetséges műsorban.

Forrás: AFP/Damien Meyer
Forrás: AFP/Damien Meyer

Vesztes: Az Eb utáni MTV

Egy-két hete még a nyertes kategóriába került a Magyar Televízió, nem az úgynevezett szakértőkkel, meccselemzőkkel, de a futball-Eb nézettségével feltétlenül. A tornát rengetegen nézték itthon is, de a nagy érdeklődést nem tudta meglovagolni a köztévé, a nézettség visszaesett a korábbira. Ötven alatti felnőtteknél a Híradó 5,7 vagy a Párizsi helyszínelők 4,2 százaléka módfelett csekély (július 4-i adat), különösen, hogy a Viasat sokadik House-ismétlése közel 9-et hoz.

Nyertes: Jóbarátok

Július 4-én volt olyan epizódja a Viasaton, amely 12 százalékkal futott a reklámozóknak fontos célcsoportban, ilyesmire még az Éden Hotel sem nagyon volt képes. A magyarok láthatóan nem csak Bud Spencert szeretik, a szerencsétlen Ross, a bénán csajozó Joey és az életben is állítólag igen vicces Chandler továbbra is szívük csücske.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Fotó: Szabó Balázs [origo]

Vesztes: VV Kinga (füle)

A Való Világ ötödik szériájának hisztérikája, nagy duzzogója egy darabig azzal tudott a lapokban jelen lenni, hogy az előtte általa megvetett, kigúnyolt realitygyőztessel mutatkozott. Miután járt vagy nem járt Attilával, kezdett kikopni a színes magazinokból. Volt egy erőtlen kísérlete, amikor Marilyn Monroe-nak öltözött, a napokban mellműtétje után újabb plasztika jött, utána pedig megtudhattuk a bulvársajtóból, hogy "VV Kinga boldog új füleivel." Ehhez csak gratulálni tudunk.

Nyertes: Dallas

Júniusban végre bemutatták a 2012-es Dallas-t, amely nem remake, hanem a kultikus széria folytatása, sok régi szereplővel, és természetesen újakkal, az új generációval. Láttunk már bukni mostanában feltámasztott, régi szériát (Charlie angyalai, Melrose Place, Knight Rider), így sokan féltek, hogy hiába jön Bobby, Jockey, Samantha, kínos kasza lesz a vége. Nem így lett, a kritika szereti, a nézettség is ragyogó - legalábbis három-négy adás után.

Forrás: tnt.com
Forrás: tnt.com

Vesztes: a magyar szinkronszakma

Július 3-án, hetvennégy éves korában, keddre virradóra elhunyt Gruber Hugó Jászai Mari-díjas bábművész, szinkronszínész. 1961-ben szerződött az Állami Bábszínházhoz, és az elsők között végezte el a bábszínészképző tanfolyamot. 1992-től a Budapest Bábszínház vezető művésze volt. Rengeteget szinkronizált, hangját a legtöbb hazai tévéző ismerte.

Nyertes: Charlie Sheen

A Két pasi - meg egy kicsi-ből egy éve kirúgott Sheen új szitkomja, Az Anger Management az FX legjobb komédiapremierjét szállította: az első részt 5,5 millió, a rá következő epizódot 5,7 millió amerikai nézte, jó jel tehát, hogy nem kapcsoltak el nagy számban a premier után. A kereskedelmileg fontos 18-49-es célcsoportban közel 3 millió tévézőt szórakoztatott a széria, amelyet ráadásul a kritika is dicsér. Mi is láttuk az első két részt, volt benne sok jó pillanat.

Vesztes: Éden Szandra

Szandra a Viasat3 valóságshow-ja első évadjának volt karakteres szereplője, ellenpólusa volt a játékot sokáig irányító Ádám-Dani-Kristóf triónak. A lány ragyogóan hozta az intrikus, gonosz, cselszövő figurát, de egy szakítás miatt összeomlott, hetekig nem evett, harminchét kilóra fogyott. Rendszeresen szédült, és volt már két nagyobb pánikrohama is, de pár napra rá kezdte összeszedni magát.

Forrás: AFP/Kevin Winter
Forrás: AFP/Kevin Winter

Nyertes: The Voice

Június 18-án nyilvánosságra hozták az amerikai tévékritikusok díjának nyerteseit: a 2012-es Critics' Choice Awards alkalmával örülhettek - többek közt - az Archer (legjobb animációs sorozat), a Sherlock (legjobb minisorozat) és a The Voice (legjobb reality) készítői. Utóbbi nemzetközi formátum, 2012 őszén a TV2-n fut majd a magyar verzió.

Vesztes: két Barátok közt-szereplő

Ők ugyan nem tartják magukat annak, hiszen mégiscsak több mint tíz éven át szerepeltek Magyarország legkedveltebb szappanoperájában, és alig van ember itthon, aki ne ismerné fel az utcán R. Kárpáti Pétert vagy Németh Kristófot. Azonban Berényi András karaktere tévés szakzsargonnal szólva elfáradt, Kertész Géza is megpihen kissé, így ősszel még lesznek egy darabig (mivel pár hónapra előre fel vannak véve a részek), de utána eltűnnek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nyertes: Bud Spencer

Ő a filmjeiben persze mindig nyertes, de egyszerűen nem tud hibázni az a magyar tévé, amely előveszi újra és újra. Hiába adták le a magyar tévék már több tucatszor minden filmjét, még mindig sokan elidőznek a puffanós ökölcsapások, csattanós pofonok mellett. A Bombajó bokszoló az RTL-célcsoportban közel 18 százalékkal ment július 4-én, ezzel pedig elporolta az Ezek megőrültek!-eket és a Doktor House-t a TV2-n.

Vesztes: a Filmúzeum és a Romantica nézői

Nézték a két csatornát, de nem elég nagy számban, így a tulajdonos átmárkázta őket: egyikből Film Mánia, a másikból Film Café lett. Mindkét tévé egy százalék alatt teljesített, az újak talán fölé mennek idővel - de ez nyilván nem érdekli azt a kisebbséget, amely az Alfa Holdbázis-ra vagy valamely mexikói telenovellára kattant rá.

Ön szerint ki nyert, ki vesztett az elmúlt hetekben? Írja meg!