Rozskenyér

rozskenyér
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészitési idő: nettó 3 perc, bruttó 10 óra

Alapanyagok:

  • 30 dkg rozskovász
  • 30 dkg kenyérliszt vagy finomliszt
  • kb. 4 dl kézmeleg víz
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál őrölt fűszer (koriander, gyömbér, stb.)

A rozskovászt azonos mennyiségű liszt és víz hozzáadásával életre keltem, szobahőmérsékleten hagyom felfutni, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Egy éjszakát hagyom állni, veknit formázok belőle, a tetejét bevagdosom. A maximumra forrósítom a sütőt egy vaslábossal vagy más sütőformával. Ebbe helyezem a tésztát, és előbb 20 percig lefedve, majd további kb. 30-40 percig fedetlenül sütöm. Ha a kenyér alját kopogtatni lehet, kész.