Vágólapra másolva!
A spanyolok joggal mondhatják, hogy miután zsinórban harmadszor is leigázták a futballvilágot, illene ezt már egy Aranylabdával is honorálni, meg is indult a lobbi Iker Casillas díjazásáért. Csakhogy hiába állt oda a díjat alapító France Football is a spanyol kapus mellé, a szavazók vélhetően idén is jobban díjazzák majd Messi és Ronaldo cseleit és góljait.

A spanyol válogatott 2008 óta egyeduralkodó a világ labdarúgásában, idén pedig rekordot döntött azzal, hogy sorozatban a harmadik nagy tornát is megnyerte. A 2008-as Európa-bajnokság és a 2010-es vébé után a 2012-es Eb is Spanyolországé lett, ennek ellenére a sportág legnagyobb egyéni elismerésének számító trófeát, az Aranylabdát egyszer sem spanyol játékos kapta.

Mennyit ér a tornagyőzelem?

Pedig korábban évtizedeken keresztül az volt a trend, hogy abban az évben, amikor Európa- vagy világbajnokságot rendeztek, akkor a győztes csapatból - korábban, amikor csak európai játékosokra lehetett szavazni, a legjobban szerepelt európai válogatottból - került ki az aranylabdás. (Kivételek persze ekkor is akadtak, 1978-ban például annak ellenére az angol Kevin Keegan lett a nyertes, hogy Anglia nem jutott ki a vébére, 2004-ben pedig Andrij Sevcsenko győzött, pedig Ukrajna nem volt ott az Eb-n.)

Ezt a gyakorlatot is sokan kritizálták, mondván, a díj az egész éves teljesítményről szól, így nem lenne szabad egy négyhetes torna alapján odaítélni. Ez Paolo Rossi 1982-es és Ronaldo 2002-es diadala után hangzott el a legtöbbször, de azt is sokan ellenezték, amikor a 2006-os vb után az aranyérmes olaszok csapatkapitánya, Fabio Cannavaro kapta az Aranylabdát, pedig az év második felében korántsem nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Ez a hozzáállás azonban még mindig igazságosabbnak tűnt annál, mint ami az elmúlt időszakban érvényesült, hogy szinte figyelembe sem veszik a megszerzett trófeákat vagy az év legnagyobb világversenyét.

A 2008-as elismerést Cristiano Ronaldo kapta, aki pedig egyáltalán nem villogott az Európa-bajnokságon, Portugália pedig a legjobb négy közé sem jutott be. Két évvel később, a 2010-es vébé után Lionel Messi annak ellenére győzött, hogy az argentinok és maga Messi is elmaradt a várakozástól a vébén, és ugyanez igaz volt a tavalyi Copa Américára is, amit Argentína hazai pályán nem tudott megnyerni, az Aranylabda mégis Messihez került. Természetesen nem érdemtelenül, hiszen az egész év során nagyszerűen futballozott, ám a döntéshozók mintha csak az alapján voksoltak, hogy ki rendelkezik a legjobb képességekkel, ebből a szempontból pedig valóban Messi a nyerő.

Forrás: AFP/Franck Fife

Mindez részben azzal függ össze, hogy a szavazást fokozatosan kiszélesítették. Eredetileg csak az európai újságírók szavaztak, majd 2007-től már a világ minden részéről. 2010-től kezdve pedig a díj összeolvadt a FIFA World Playerrel, és az újságírók mellett minden FIFA-tagország szövetségi kapitánya és válogatottjának csapatkapitánya is voksol. Utóbbiak viszont inkább az általuk legjobbnak tartottra szavaztak, kevésbé vették figyelembe az éves teljesítményt, ami a 2010-es szavazáson vált igazán nyilvánvalóvá: ekkor ugyanis a régi rendszerben, kizárólag az újságírók szavazatai alapján a győztes Lionel Messi csak negyedik lett volna. Az újságírók többsége akkor a BL-aranyat, olasz bajnoki címet és vb-ezüstérmet kiváló játékkal begyűjtő Wesley Sneijdernek adta volna a díjat.

Spanyol lobbi Casillasért

Ilyen előzmények után nagyon nehéz megjósolni, hogy az idei év végén ki lesz az aranylabdás. 2012 legrangosabb eseménye az Európa-bajnokság, amit a spanyolok nyertek, a torna legjobb játékosának pedig Andrés Iniestát választották. Ennek azonban sok jelentősége nem volt a legutóbbi két torna után, amikor egyaránt Spanyolország lett az aranyérmes. Ugyanakkor egyre erősebb a lobbi annak érdekében, hogy végre egy spanyol játékos kapja az Aranylabdát, ami viszont meglepő, hogy nem valamelyik mezőnyjátékost, hanem a kapus Iker Casillast szemelték ki erre a célra.

Az Európa-bajnokság után az egykoron az Aranylabdát létrehozó francia szaklap, a France Footballban jelent meg először, hogy Casillas rászolgált a díjra. Később hasonlóan nyilatkozott az egykori brazil klasszis, Pelé is, ami a spanyol kapus számára kifejezetten rossz ómen lehet, mert Pelé híres arról, hogy jóslatai nem teljesülnek.

Való igaz, Casillas az egész Eb-n egyetlen gólt kapott, és több rekordot is megdöntött, de az esélyeit gyengíti, hogy az Aranylabda történetében mindössze egyetlen kapus tudott nyerni, Lev Jasin 1963-ban kapta meg a trófeát, sőt, vérbeli hátvéd is csak egyszer végzett az élen: Fabio Cannavaro 2006-ban. Legtöbbször csatárok vagy támadó középpályások kapják az egyéni elismeréseket, nem csoda, hogy az 1957-ben és 1959-ben is győztes egykori Real Madrid legenda, Alfrédo di Stéfano, így fogalmazott: "Casillas minden elismerést megérdemel, mert kiváló kapus, de nem hiszem, hogy meg fogja kapni az Aranylabdát, mert itt nem az számít, hogy kézzel hogyan bánsz a labdával, hanem az, hogy lábbal mit tudsz vele kezdeni".

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Iniesta maga se hiszi, hogy megkaphatja

Maradnak a szokásos nevek

De ha nem Casillas, akkor kicsoda? A spanyol válogatott nagy erőssége éppen a szinte gépies pontosságú, és ezért sokak szemében unalmas csapatjátékban rejlik, ami persze nem azt jelenti, hogy egyénileg nem fantasztikus képességű focistákról van szó, de nehéz lenne egyet kiemelni közülük.

A 2008-as Európa-bajnokságon Xavi lett a torna legjobb játékosa, de ezzel csak annyit ért el, hogy az ötödik lett a szavazáson. Most Iniestát választották az Eb legjobbjának, akinek már jobbak az esélyei, de ő is azt gondolja saját magáról, hogy nem lesz aranylabdás. "Úgy választottak meg az Eb MVP-jének, hogy nem szereztem gólt. Nem hiszem, hogy versenyezhetnék Messivel vagy Cristiano Ronaldóval, de akár Casilasszal is" - nyilatkozta Iniesta az FC Barcelona hivatalos honlapján.

Az Európa-bajnokság döntőjéig népszerű nézet volt (főleg az olasz drukkerek körében), hogy Andrea Pirlo is esélyes lehet. Az olasz középpályás másodvirágzását éli, a Juventusszal veretlenül lett bajnok a Serie A-ban, és a válogatottban is remekelt a tornán. Azzal azonban, hogy a döntőben a spanyolok ilyen simán megverték az olaszokat, alighanem elszálltak a győzelmi esélyei, és ezt maga is így gondolja. "Nem hiszem, hogy megnyerhetem az Aranylabdát. Amíg Messi és Ronaldo játszik, addig ők fogják elhódítani" - jelentette ki Pirlo, és nagyon úgy tűnik, hogy igaza lesz. 2008 óta mindig ez a két klasszis nyert, és mivel idén is kitettek magukért, rekordszámú gólokat szereztek, így ismét ők a legnagyobb esélyesek.

www.globalsoccerapp.com