Magyarország legrégebbi kalózának lenni jó

Vida Tóni, Tordas rádió, interjú, riport
Vágólapra másolva!
Alighanem ő üzemeltetett legtovább kalózrádiót Magyarországon, amely tíz év illegális, majd két év legális működés után mostantól csak az interneten hallható. Vida Tóni Tordas Rádiója egészen július 8-ig ápolta a Tilos Rádió illegális korszakának szellemiségét, majd egy, a Médiahatósággal hónapokig folytatott vita után úgy döntött, kikapcsolja a földi sugárzást. Hagyományos rádiókészüléken csak Tordason lehetett fogni az adást, a többi hallgató a netre kényszerült, ezért ha éjszaka véletlenül kikapcsolt az adó, a pécsi majomházból jelezték a problémát. A rádióadó - és családi ház - melletti kertben beszélgettünk a földi sugárzás megszűnése után egy nappal, egy 14 méteres antenna, egy vadkacsa, békák és halak társaságában.
Vágólapra másolva!

Tizenkét évig egy személyben üzemeltette a Tordas Rádiót, mígnem úgy döntött, a rádió vasárnap este befejezi a földi sugárzást - annak ellenére, hogy két évvel legális működési engedélyt nyert. A földi sugárzás vasárnap éjfélkor megszűnt, a rádiót azóta csak a neten és mobiltelefonon lehet hallgatni (erről bővebben a keretes írásunkban olvashat). Az okokról kedd délután részletes közleményt adott ki, ami szerint a médiahatósággal - 750 forintnyi vitás kérdésen - gyűlt meg a baja (ennek összefoglalása másik keretes írásunkban olvasható a lap alján), az ide vezető útról beszélt tordasi kertjében. A halbiológusból lett amatőrrádióssal 14 méteres rádióantennájának árnyékában beszélgettünk, miközben mögöttünk egy vadkacsa napozott, kicsit hátrébb pedig békák ugráltak egy tóba. Korábban egy ormányos medvével osztozott a kerten.

Fotó: Mudra László [origo]

A Tordas Rádió július 4-i közleménye
"A Tordas Rádió 2012. július 8-án, vasárnap éjfélkor lekapcsolja az adókészülékét. Ezzel a legrégebbi magyar falurádió befejezi 12 évi folyamatos sugárzását az éterben. Az elhatározás hátteréről napokon belül közleményt adunk ki. A Rádió változatlanul él és működik, az interneten továbbra is hallható lesz bárhol a világon a http://stream.tilos.hu/tordas_radio_online.m3u címen, amíg a magyar médiahatóságok rá nem tudják tenni kezüket a világhálóra, ami így egymás között megállapítható, nem fog nekik sikerülni. A lelkes tordasi hallgatóinktól, akik 12 éve konyhában, kertben, autóban követték a Rádió adásait a magyar médiahatóságok nevében is elnézést kérünk."

Tíz év kalózkodás - két év legalitás


"2000-től tíz éven át kalózkodtam szépen, boldogan, vidáman" - mondja a Vida Tóni néven ismert Vida Antal két hinta között elhelyezett kerti asztalánál ülve. Mint mondja, nem is önszántából állt át két évvel ezelőtt a legális terjesztési formára: "Addig azt hittem, hogy azzal, hogy kalózkodom, a mindenkori hatalom ellen dolgozom. Végül egy multi, az egyik nagy mobilszolgáltató cég bejelentést tett, hogy Tordason valami zavarja a 3G-s hálózatot" - mondja.

Ez a valami Vida Tóni házi építésű adókészüléke volt, ami egy watt kibocsátására képes. Innentől kezdve nem volt más választása, mint megpályázni a legális frekvenciát, amit kisközösségi rádióként el is nyert. Szerinte azért még így is ő kalózkodott leghosszabban: "Sosem gondoltam, hogy egy multicég miatt kell majd abbahagynom, érdekes volt, hogy a hatalom éveken át megtűrte, amit csináltam. Magyarország legöregebb kalózának lenni így is jó dolog" - szögezi le. Hogy ő kalózkodott legtovább, azt persze csak valószínűsíti, a kalózrádiósok általában igyekeznek titokban tartani tevékenységüket és kilétüket.

Fotó: Mudra László [origo]

Vida Tóniról viszont sokan tudtak: eleinte a Tilos Rádióból, később dj-ként is ismertté vált. A Duna 1992-es elterelésén felbőszülve környezetvédelmi jellegű műsort vezetett a Tilosban, amíg el nem költözött Budapestről. A Tilos 92-95-ig terjedő kalózkorszakának szellemiségét vitte tovább a Tordas Rádióhoz.

A főként az irodalom és a filmek világából merítő rádió végig Vida Tóni egyszemélyes játszótere volt, még ha az idők során csatlakoztak is hozzá néhányan: két embernek időközben saját műsora lett, négy-öt ember rendszeresen segít, és még kb. harminc önkéntes tevékenykedik a rádió körül. Ők segédkeznek például a technikai háttér működtetésében.

Fotó: Mudra László [origo]
Az asztalon és körülötte a rádióadó

A zenéket sokszor egy random keverő válogatja a több mint százezer számot tartalmazó zenetárból, így nem kell folyamatosan ott ülnie a ház egyik sarkában a rádióadó mellett. A leállásokat viszont figyelnie kell: "Ha kikapcsol, mindenki tudja, hogy a Tóni tesz a rádiójára, bár szerencsére van egy srác, aki a pécsi majomházból éjszaka is szól, ha ez előfordul." Éppen a pécsi majmok kedvéért került be az ázsiai nagyvárosok hangja is a műsorprogramba: a természet hangja ugyanis nem nyugtatta meg őket, a tülkölő autóké viszont igen, mivel városi majmok voltak.

Ahogy a majomházi ötletet is befogadta, Vida Tóni nem zárkózott el az új zenei- és műsorötletek elől, és a több mint egy évtized alatt az ő ízlése is formálódott. Noha főleg a népzene és a "nem slágeres zenék" állnak közel hozzá, sokáig szeretett volna például egy brutálmetál műsort, ezért megkérte egy barátját, hogy hozzon ilyen zenéket a rádióba, aki boldogan tett eleget a kérésének. Először délután négyre helyezte a műsort, de mivel a faluban könyörögni kezdtek, hogy fejezzék be, átrakta az éjjeli műsorsávba. Akkor viszont a fogyatékkal élők otthonának éjszakai ápolói kérték tőle, hogy helyezze át, így hamarosan kénytelen volt megválni a metáltól.

Fotó: Mudra László [origo]

Falutáblától falutábláig

Az illegalitás évtizedében az egész falu fogni tudta az adást - a sugárzás hatásköre valóban falutáblától falutábláig tartott, a rádió szlogenjének eleget téve. A legalitással ötszáz méteres hatósugárra kapott engedélyt, ami a nagyjából az 1700 fős falu kétharmadát jelenti. Így a falu felső végében már csak a neten volt hallható a Tordas Rádió.

Vida Tóni nem tudja, mennyire élték meg ezt tragikusan a helybéliek, felméréseket sosem végzett, annyit viszont leszűrt a visszajelzésekből, hogy "volt, aki hallgatta, mert olyan az ízlése. Volt, aki elzárkózott vagy nem is tudott róla. És egy generáció is kinevelődött ez alatt a 12 év alatt, ami például Porteleki Áron, Kiss Krisztián, Salamon Soma, Darabos Péter és a többi zenésszé lett tordasi fiatal zenekaraiban - Tűz Lángja, Paul's Angels, Buda Folk Band, Dorota, Kvark - érhető tetten" - mondja. "Érdekes, hogy egy mikrovilágban kialakult egy szubkultúra".

A két évig tartó legális sugárzásnak is volt előnye, mert "felderengett, hogy a rádiózás akár munkaszerűen is végezhető. 2011-ben nyertünk egy fizetésnek megfelelő összeget a az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) éves rezsipályázatán, így volt egy jó év, amiből tudtuk a rádiót fejleszteni" - mondja.

Fotó: Mudra László [origo]

A földi sugárzás mellett az elmúlt években a neten is hallható volt a rádió: az online adást a Tilos Rádió szerveréről sugározta. Mivel a netes hallgatottság mérhető,Vida Tóni tudta, mikor mennyien hallgatják, de ezt a tudást hét lakat alatt őrzi. Annyit azért elárul, hogy amikor kikapcsolja a random számkeverést és élőben kezdi el pakolni a zenéket, megugrik a hallgatottság. Budapestről klikkelnek legtöbben a rádióra, utánuk jönnek a tordasiak, harmadik a szomszédos Martonvásár. Pedig a kisközösségi hírekkel már egy ideje felhagyott: "Korábban, ha balos IFA-ajtót vagy kutyát keresett valaki, bemondtam, de aztán inkább maradt a zene és az irodalom".

Aki nem hallgatja, az is tud róla: ismer például olyan tordasit, aki bár sosem tekert a 90.00-ra, dicsekszik, hogy Tordas Rádió-fan. "Szerintem ez abból a büszkeségből fakad, hogy a rádió viszi a falu hírét a világba" - mondja. "Megbecsülöm azt, aki 24 órán át hallgatja a rádiót, és jó érzés, hogy a neten látom, hogy Kanadából vagy Prágából is hallgatják - mégiscsak a magyar kultúrát terjesztem" - fűzi hozzá.

Sztálin marad

A rádió most induló, harmadik korszakában ismét csak saját igényeinek kell megfelelnie: nincs többé papírmunka, nincsenek a magyar-külföldi zene arányára vonatkozó megkötések, ismét lehet durva szavakat használni - még ha ezt néhány tordasi nem is nézi jó szemmel -, és a kisközösségi jelleg is köddé válik, bár utóbbit szívesen vállalta Vida Tóni. "Furcsa, felszabadult érzésem van napok óta" - mondja. Az elkövetkező hétben teljes átállás, struktúraváltás jön, például az összes spot helyébe újat kell felmondania. Marad a kb. 30 százalék szöveg - 70 százalék zene arány, és mivel a magyar rádiózás történelméből hatalmas archív szövegtára van, "Sztálin halálhírét bármikor be fogom rakni, és az örökérvényű híreket is, mint a radványi sötét erdőt, ahol halva találták Bárczi Benőt".

Fotó: Mudra László [origo]

Ha pedig nem jön be a netes sugárzás, majd valami más után néz: "Nem vagyok az az alkat, aki élete végéig egy dolgot szeret csinálni. Az ember szerintem próbáljon polihisztor lenni, de kókler semmiképp se."

Részletek "A Tordas Rádió közleménye a földi sugárzás befejezéséről és annak hátteréről" című kedden megjelent közleményből
A Tordas Rádió 2010-ben pályázat útján nyert hivatalos frekvenciát, mint kisközösségi rádióállomás. (...) A hivatalos induláskor az NMHH minden lehetséges pályázati forrást befagyasztott, viszont kötelezte a nyertest az elindulásra. Összedobtuk.

A kisközösségi rádiózást, mint kategóriát az NMHH 2011-ben egy tollvonással megszüntette, és minden kisközösség rádiót kötelezett a közmédiává való átalakulásra, annak temérdek új kötelezettségeivel együtt. (...) A Tordas Rádió napi 24 órás, hatósági normák szerinti üzemeltetésére rezsipályázatot nyújtott be, melyet az első teljes évre (2011) meg is nyert. 2012-es évre is pályázott, melyre a kiírásnak mindenben megfelelő 150 oldalas pályázatot nyújtott be. A 2011 novemberében meghirdetett folyamatos határidejű pályázat pályázati díját 2011. december 30-án banki átutalással az NMHH Médiatanácsának a honlapon megjelent kiírás szerint megfizette.

A befizetésről az NMHH számlát állított ki, melynek utolsó két sora: Kiegyenlítve: 46.876 Ft, Fizetendő: 0 Ft.
A pályázatot egy hónap elteltével dátum nélküli hivatalos levélben, szakmai bírálat nélkül elutasította, arra hivatkozva, hogy a pályázó "750 Ft-tal kevesebb pályázati díjat fizetett be."

Az elutasítással kivárta a pályázatok szakmai elbírálásra szánt egy hónapot, ezzel lehetetlenné téve az esetleges korrigálást, a 750 Ft befizetését, melynek megfizetésére a decemberi befizetés óta eltelt több mint két hónapban, de legkésőbb a pályázat befogadásakor fel kellett volna hívnia a figyelmet.

A Hatóság szóbeli (!) indoklása szerint a pályázati díj egy speciális előleg, melynek ÁFA-tartalmát nem a befizetés vagy átutalás időpontjában hatályos jogszabályok, hanem a megérkezés szerintiként kell megfizetni és szerintük az összeg 2012 január 2-án érkezett hozzájuk.(...) Miután a Rádió könyvelését végző iroda sem tudott az NMHH-val zöldágra vergődni és a pályázatban mellékelni kötelezett igazolások 30 napos érvényessége is lejárt ez alatt, ezért csak újraírt pályázat beadásával lehetett volna megpróbálkozni.

Ha valóban úgy van, ahogy a Hatóság állítja, és már 2011-ben az akkor még hatályba sem lépett új ÁFA törvény szerint kellett volna a díjat befizetni, akkor ezt az amúgy hibás adatlappal és több lényeges helyen elnagyolt, fontos konkrétumokat nélkülöző pályázati kiírásban kiemelten fel kellett volna tüntetni, mert ellenkező esetben megtévesztő a pályázati kiírás.

Ha el is fogadjuk az érvelést, bár még az általunk megkérdezett adószakértők egyike sem ismerte fejből ezt a jogszabályt, akkor is felmerül a kérdés, hogy mi a teendő egy tévesen átutalt összeggel? (...) Bárhogy is van, ebben a helyzetben úgy érezzük magunkat, mint akit félrevezettek és megloptak. (...)

Mindezek után itt tájékoztatjuk a Hatóságot, hogy a Tordas Rádió befejezi földfelszíni sugárzását az FM 93,7-es frekvencián, az Észak-Tordasra száműzött mikrokörzetben. Az adókészüléket 2012. június 8-án kikapcsolja és felszólítja a Médiahatóságot, hogy a számlájukra megtévesztés miatt átutalt 46 876 Ft összeget a levél kézbesítését követő 8 munkanapon belül utalja vissza.
Tordas, 2012. július 10. Vida Antal üzemeltető Tordas Rádió (bővebben itt)