Lávával borított exobolygót találtak

exobolygó
Vágólapra másolva!
A Földnél kisebb exobolygót, azaz a Naprendszeren kívüli planétát fedeztek fel a NASA Spitzer űrteleszkópja segítségével. Az égitest a rajta uralkodó magas hőmérséklet miatt nem alkalmas a földihez hasonló élet megjelenésére vagy fentmaradására.
Vágólapra másolva!

"Szilárd bizonyítékaink vannak egy igen kicsi, forró és közeli világ létezésére" - hangsúlyozta Kevin Stevenson, a tanulmány vezető szerzője. Az égitest az UCF-1,01 katalógusjelű planéta, amelynek átmérője mindössze 8400 kilométer, azaz kétharmada a Földének, és alig 33 fényévnyire van bolygónktól. A felfedezésről a The Astrophysical Journal című szaklapban jelenik meg tanulmány.

A Közép-floridai Egyetem (UCF) csillagászai véletlenül fedezték fel az égitestet, miközben a Neptunusz-méretű GJ436b exobolygót figyelték meg. A csillagászok a bolygó anyacsillaga, egy vörös törpe által kibocsátott infravörös fényben parányi elhalványulást észleltek. Ez arra utalt, hogy valamilyen égitest ideiglenesen részben kitakarta a csillag fényét a Földről nézve.

Az elhalványulás részletes tanulmányozása során a kutatók sok mindent megtudtak a bolygójelöltről, az UCS-1,01 ugyanis mindaddig kandidátus marad, amíg biztosan meg nem állapítják jellemzőit. Átmérőjét kivéve, az UCF-1,01 kevéssé hasonlít a Földhöz - mindössze 2,7 millió kilométerre kering csillagától, amelyet nem egészen másfél nap alatt kerül meg. E közelségnek köszönhetően a hőmérséklet a felszínén elérheti az 540 Celsius fokot, de az sem kizárt, hogy felületét izzó kőzetek, láva borítja - akár lávabolygónak is nevezhetnék

Ez az eddig talált egyik legkisebb Naprendszeren kívüli bolygó, azonban a rajta uralkodó forróság miatt se légköre, se vízburka nem lehet - a Földön kívüli élet keresése szempontjából tehát nem kedvező célpont. A mi bolygórendszerükben legjobban a Merkúrra hasonlíthat.

Film a most talált exobolygó helyzetéről (NASA, JPL-Caltech)