Vágólapra másolva!
Minden idők legizgalmasabb idénye kezdődhet a hétvégén Oroszországban. A bajnok Zenit legerősebb kihívója a CSZKA Moszkva lehet, de esélyes a Dzsudzsák Balázzsal felálló Dinamo Moszkva is, amely várhatóan a jobb oldalon veti be a magyar szélsőt. Huszti távozása ellenére nőtt a magyar érdekeltségű csapatok száma, a Priskin Tamással felálló Vlagyikavkaz újoncként a bentmaradásért küzdhet, a Vladimir Komant leigazoló Krasznodar pedig a tavalyi kilencedik helyen javítana.

Három héttel az Európa-bajnokság döntője után a legrangosabb európai bajnokságok szereplői még a felkészülési időszak közepén járnak, a topligák közül leghamarabb a Premier League rajtol, ahol augusztus 18-án rendezik az első fordulót, de a francia Ligue 1-ben is csak egy héttel korábban lépnek először pályára a csapatok. Oroszországban viszont már a hétvégén elkezdődik a bajnokság, és két élcsapatban is van magyar játékos.

Igaz, egyikük valószínűleg elhagyja klubját, hiszen a bajnok Zenit Szankt-Petyerszburgnál nem számítanak Huszti Szabolcsra, aki minden bizonnyal a Hannoverben, tehát korábbi klubjában folytatja pályafutását. A német klub elnöke, Martin Kind legkésőbb hétfőig szeretné megszerezni a középpályást, aki egyáltalán nem nyújtott rossz teljesítményt az átállás miatt másfél évig tartó idényben. A 44 fordulóból Huszti csak hétszer volt kezdő, de további 19 mérkőzésen becserélték, és a kispadról beállva is rendre képes volt hozzátenni a csapat játékához, összesen négy gólt szerzett és négy gólpasszt adott.

A Husztit várhatóan elengedő bajnokcsapathoz a nyáron csak a fiatal grúz Levan Kenia érkezett a Schalkéból, viszont a tavasszal kölcsönkapott Andrej Arsavin visszatért az Arsenalhoz, vagyis a Zenit a papíron gyengült, bár augusztus végéig még sok minden történhet. A szentpéterváriaknak mindenesetre nem sikerült az idény első tétmérkőzése, a Szuperkupa-döntőn 2-0-ra kikaptak a Rubin Kazanytól.

Lesz-e egység a Dinamónál?

Moszkvai együttes utoljára 2006-ban tudta megnyerni a bajnokságot, azóta csak a Zenit és a Rubin végzett az élen, ám most négy fővárosi együttes is az aranyérmet veszi célba. Közöttük van Dzsudzsák Balázs klubja, a Dinamo Moszkva is, amely az előző szezonban csak a hatodik helyen végzett. A csapat német támadója, Kevin Kuranyi szerint ennek az volt az oka, hogy nem volt egységes a Dinamo. "Az idény vége felé a csapaton belüli nyugtalanság sok pontunkba került. Az orosz bajnokságban sok jó együttes van, a mostani idény nagyon szoros lesz, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy elsők legyünk" - nyilatkozta a csatár, akit a nyáron csapatkapitánynak is kineveztek.

A Dinamo a nyáron megvált orosz válogatott jobbszélsőjétől, Alekszandr Szamedovtól, akit nyolcmillió euróért adtak el a Lokomotiv Moszkvának, és ennek a pénznek csak a töredékét költötték erősítésre. A védelembe az Eintracht Frankfurt horvát játékosa, Gordon Schildenfeld érkezett, aki 2,5 millióba került, a középpályára pedig Dzsudzsák egyik régi ismerőse, a PSV Eindhoven játékosa, Otman Bakkal jött, érte nem kellett fizetni.

Fehérorosz szélső Dzsudzsák helyén

A magyar középpályás az edzőmérkőzéseken alapember volt, a Dinamo pedig veretlenül zárta a felkészülési időszakot, más kérdés, hogy nem játszott igazán erős ellenfelekkel. A moszkvaiak előbb Ausztriában, majd Svédországban edzőtáboroztak, de csupán egyetlen élvonalbeli együttessel mérték össze erejüket, az Ausztria Wient 3-0-ra verték. A német Babelsberg, illetve a svéd Gunnilse, Varberg, Halmstad és Jungsille elleni összecsapásokból nehéz megállapítani, hogy a Dinamo mennyire erős.

A csapat az előző idényhez hasonlóan a 4-2-3-1-es felállásban játszott, amelyben Zvjezdan Misimovic a karmester és Kevin Kuranyi az előretolt ék. Dzsudzsák viszont szinte az összes edzőmeccsen nem a bal, hanem a jobb szélen szerepelt, a bal oldalon ugyanis általában a fehérorosz Pavel Nehajcsik kapott lehetőséget.

Forrás: AFP/RIA Novosti
Dzsudzsáknak várhatóan a jobb szélen kell bizonyítania

Szamedov eladásával Dzsudzsák maradt az egyetlen ember a keretben, aki képes a jobbszélt is bejátszani, Bakkal érkezésével azonban változhat a helyzet, hiszen ő is futballozott már a jobb oldalon. Őt azonban csak a napokban szerződtették, így egyetlen edzőmeccsen sem szerepelt, vagyis várhatóan egy ideig még Dzsudzsák marad a jobbszélső. A bal oldalon egyébként még az orosz válogatott Alekszandr Kokorin is szóba jöhet, de ő a nyári Eb-n megsérült, és egyelőre nem tudni, mikot térhet vissza a pályára.

Diarra nem, Traoré, Bilic és Corluka igen

A többi moszkvai csapat közül a Szpartak a nyáron hiába próbálta megszerezni Lassana Diarrát a Real Madridtól, illetve Davide Astorit a Cagliaritól, egyik játékos sem igazolt Oroszországba, így a klub egyetlen új igazolása a brazil válogatott Romulo.

Ennél fontosabb, hogy a Szpartaknak új edzője van, a spanyol Unai Emery, aki korábban a Valenciánál már bizonyította, hogy képes egy ütőképes csapatot összerakni. A Lokomotiv is egy külföldi trénertől várja a sikereket, a volt horvát szövetségi kapitányt, Slaven Bilicet szerződtette, aki magával hozta honfitársát, Vedran Corlukát is.

Az előző idény alapján viszont a Zenit legnagyobb riválisa a CSZKA lehet, amely 13 millió euróért megvette a Gremio védőjét, Mário Fernandest - viszont a csapat mestere, Leonyid Szluckij mindenképpen szeretne még egy középcsatárt igazolni azt követően, hogy a cseh támadó, Tomás Necid egy év alatt másodszor szenvedett térdszalag-szakadást.

Az Anzsi Mahacskala a Honvéd ellen nagyon gyenge teljesítményt nyújtott, ám Guus Hiddink csapata mindenképpen ott van a nemzetközi kupaszereplés kivívására, vagy akár a dobogóra is esélyesek között. A dagesztániak a csatársorukat igyekeztek még jobban felturbózni, így Samuel Eto'o mellé megvették a Kubany Krasznodar támadóját, Lacina Traorét, akiért nem spóroltak, az elefántcsontparti csatár 18 millió euróba került.

Priskinnek adták a 10-es mezt

Dzsudzsák mellett a bajnoki rajton még két magyar játszhat az orosz bajnokságban. Az újonc Alanyija Vlagyikavkaz még tavaly, másodosztályúként vette meg Priskin Tamást, aki sérülése miatt csak négy bajnokin szerepelt az előző idényben. Klubja inkább a többi csapatrészt igyekezett megerősíteni a nyáron, de azért szerződtetett egy csatárt is, ugyanakkor jól jelnek tűnik, hogy a magyar játékos kapta meg a 10-es számú mezt.

Koman Vladimir a 11-est kapta az új klubjánál, az FK Krasznodarnál, amely kétmillió eurót fizetett érte az AS Monacónak. A krasznodariak az előző idényben lecsúsztak a felsőházi rájátszásról, így csak kilencedikek lettek, de a szintén nyáron érkezett szerb tréner, Szlavoljub Muszlin vezetésével ennél ezúttal alighanem többre vágynak.

www.globalsoccerapp.com