Gyurta a rekord ellenére sem érzi magát esélyesnek

Vágólapra másolva!
A 100 méteres mellúszásban országos csúcsot úszó Gyurta Dániel a remek idő ellenére sem tartja magát esélyesnek a rövidebbik távon, mivel mindent a kétszáznak rendel alá. A szombat délelőtti időfutamot szintén sikerrel záró Kis Gergőnek az eredményjelzőn nehezen kivehető számjegyei okoztak izgalmat, Hosszú Katinka pedig már a tőle minimálisan elvárt döntőbe jutással is élete legjobb olimpiai eredményét érte el, de ez nem teszi kényelmessé.
Vágólapra másolva!

Cseh László sokkoló kiesésével Kis Gergő lesz az első magyar úszó, akiért a szombat esti döntőkben szoríthatunk. Az ajkai sportoló a negyedik legjobb idővel került be a 400 méteres gyorsúszás döntőjébe, de egy ideig azt sem tudta, hányadik lett.

"Amikor beértem, felnéztem az eredményjelzőre, de nem tudtam eldönteni, hogy 3:46-ot vagy 3:48-at úsztam. Még akkor sem tudtam, amikor kiszálltam a medencéből, megkérdeztem a mellettem lévő ukrán fiút, de azt mondta, olyan kicsi a szám, hogy ő sem látja. Mondtam magamban, ha 3:46, akkor azzal benn vagyok, ha 3:48, akkor kiestem, szerencsére előbbi lett" - sztorizott kedélyesen Kis.

A futamot értékelve Kis azt mondta, hetven-nyolcvan százalékot úszott ki magából, a táv első fele kicsit erős volt, kétszázötvennél pedig le kellett állítania a lábát, mert azt érezte, hogy lassul, és nem bírja tolni magát. "Nem akartam a végére hagyni a döntést, úgyhogy százötvennel a vége előtt indítottam a hajrát, meglátjuk, este mire leszek képes. Titokban szerettem volna megdönteni a 3:45.68-as országos csúcsot, de az esti programban még van egy lehetőségem."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A korábban vegyesen is versenyző Kis nem akarta kommentálni Cseh és Verrasztó Dávid kiesését, azt monta, erről őket kéne megkérdezni. Később azért hozzátette, "ilyen a sport, egyszer odaadják, egyszer nem."

Kishez hasonlóan Hosszú Katinkára is vár még egy komoly feladat az esti döntőkben, 400 vegyesen ugyanis a harmadik legjobb idővel jutott tovább. "Az első úszás előtt mindig nagyon izgulok, ahogy gondolom mások is, de most jól ment, bár kicsit éreztem, hogy délelőtti úszásról van szó, mert nehézkesen indultam el. Elég keményen odatettem magam, de remélem, hogy maradt még bennem tartalék, gyorson például biztos tudok ennél jobbat."

Az utóbbi években Amerikában készülő Hosszú nem foglalkozik azzal, hogy Cseh búcsúja miatt mindenki tőle várja az érmet. "Azzal, hogy bejutottam a döntőbe, már a legjobb olimpiai eredményemet értem el, persze este szeretnék minél előrébb végezni. Nem lepett meg, hogy a kínai lány nyerte a futamot, mert már a sanghaji vébén is bizonyított, amikor megnyerte a 200 vegyest, és egyébként sem lepődöm meg már azon, hogy egy olimpián vannak olyanok, akik ilyenkor ússzák életük legjobbját".

Hosszú barátnője, Jakabos Zsuzsanna három és fél másodperccel maradt el honfitársnőjétől (4:37.37 perc), és ezzel a kilencedik helyen zárt, vagyis lemaradt a döntőről. A csinos úszónő szomorúan mondta, hogy bár kiúszta magát, ezúttal ez sem volt elég. "Láttam Katinkát és a kínai lányt, de próbáltam a saját úszásommal foglalkozni, sajnos nem tudtam mit csinálni".

A nyitónap legkellemesebb magyar meglepetését Gyurta Dániel szolgáltatta, aki egyértelműen a 200 mellre készül, ehhez képest százon 59.76 másodperces időt repesztett, amivel az egyéni csúcsát és az országos rekordot is megjavította, és bejutott az esti elődöntőbe.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"A célom az volt, hogy egy perc alá kerüljek, örülök, hogy ez sikerült. Nem gondolom, hogy megleptem volna a többieket a futamomban, hiszen 1:00.23 volt a legjobbam, és a debreceni Eb-n látott úszásból számítani lehetett arra, hogy sikerül ötvenkilenccel kezdődő időt úsznom. A kétszáz miatt fontos volt a jó idő, de nem érzem, hogy sok esélyem lenne százon a nagyágyúk ellen, persze azért szeretnék ott lenni a döntőben" - mondta Gyurta, hozzátéve, akkor sem lett volna csalódótt, ha nem sikerült volna ilyen jól a futam, mert a formaidőzítés a kétszázra lett kihegyezve.

Az utolsó délelőtti időfutamban a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Risztov Éva, Dara Eszter összetételű 4x100-as gyorsváltó a 16. helyen zárt, de Mutina szerint nem is vártak jobb eredményt, mivel nem a legjobb felállásba úsztuk. "Éva beugróként segített, amiért nagyon hálásak vagyunk, de ő hosszútávúszó, úgyhogy senki nem várhatta tőle, hogy 100 gyorson repesszen. Én sem úsztam annyira jó időt, nagyon izgultam, remélem, legközelebb nem fogok, jó, hogy nem a fő számommal kezdtem" - mondta a Jövő SC versenyzője.

A magyar idő szerint 20.30-kor kezdődő döntők közül tehát kettőben leszünk érdekeltek Kis Gergő és Hosszú Katinka révén, Gyurta Dániel pedig a döntőbe jutásért száll harcba 100 mellen.