Phelps majdnem ráfaragott a Rocky-stílusra

Vágólapra másolva!
Az olimpia első hollywoodi csatájaként jellemzi a brit Telegraph a Michael Phelps-Ryan Lochte úszópárbajt. A felkészülésük során a Rocky-filmekből ismert módszereket bevető amerikai szupersztárok szombaton 400 vegyesen csapnak össze, az előfutamok alapján Lochte-nál van az előny.
Vágólapra másolva!

Ezt elrontottam - lőttek Cseh döntőjének

Phelps olimpiai bajnok és világcsúcstartó 400 vegyesen, Lochte világbajnok, aki megverte riválisát a múlt hónapban az amerikai válogatón. A két gigász felkészülése a Rocky IV-et idézte, ahol Sylvester Stallone Szibéria kegyetlen tájain készül a nagy csatára, többek között rönköket hajigál és szánt húz a hóban.

Phelps a film bemutatásának évében született, és mint mondja, minden edzésnapja erre a mozira emlékezteti. A 14-szeres olimpiai bajnok a kőkemény baltimore-i télben a szabadban tartott aerob tréningeket, kesztyűzött is, mint a bokszolók, a legnagyobb fagyokban pedig hősugárzókkal tette elviselhetővé a gyötrelmeit a szabadban. Szárazföldi edzőjével, Keenan Robinsonnal szándékosan fapados módszereket választott, a kifinomultabb munkákat az edzőteremben végzi.

Bár a profi sportban egyre komolyabb szerepet kap a technika és a tudomány, Lochte hasonlóan nyers módszerekkel edzett, vasárnaponként Matt DeLancey, egy katonai kiképzőtiszt végeztetett vele gyakorlatokat.

Lochte többek közt DeLancey 250 kilós motorcsónakját húzza egy traileren oda-vissza a mester garázsa előtt.

Forrás: Getty Images/Adam Pretty
Phelps a 400 vegyes előfutama után

Phelps a nyolc győzelmet hozó pekingi olimpia után életében először kimaradozott az edzésekről, nem meglepő módon elkezdte verni Lochte, amivel felélesztette benne a versenyszellemet. Az újra erőre kapó Phelps láttán viszont a floridai rivális is feljebb kapcsolt: hátat fordított a gyorséttermeknek és a diákkori barátaival töltött görbe estéknek, és azóta kétszer annyit időz az uszodában.

"Előfutamban úgysem nyerhetek aranyat"

A 400 vegyes londoni előfutamaiból Lochte másodikként jutott a döntőbe, Phelps viszont éppen csak, utolsóként ment tovább. A 4:13.33-at úszó Phelps futamából Cseh László kiesett, a magyar klasszis hét századdal maradt le nagy ellenfelétől.

"Ez nem volt túl jó érzés" - mondta később Phelps, akinek a döntőben a medence szélén kell majd úsznia. "Az egyetlen, ami számít, hogy döntőben vagyok, előfutamban úgysem lehet aranyérmet nyerni."

Phelps a döntőben is Rockyt másolhatja: a philadelphia bunyós a filmekben rendzserint szintén rozsdásan kezd, hogy aztán annál jobban ragyoghasson.