Vágólapra másolva!
A Manchester Cityt 2008 szeptemberében vette meg az Abu Dzabi United Group, és az arab tulajdonosoknak köszönhetően a klub gyakorlatilag a világ leggazdagabb futballcsapata lett. Ez meglátszott az átigazolásokon is, a City 2009 nyarán 139 millió eurót költött, egy évvel később 145 milliót, tavaly nyáron pedig 92 milliót. A költekezés eredményeként idén megnyerte a bajnokságot, de közben túlságosan sok játékost halmozott fel, a bő keretből pedig nagyon nehéz eladni bárkit is.

Pillanatnyilag nem örülnek a sztárhalmozásnak a ManCity vezetői, ugyanis a csapat minden játékosa nagyon jól keres, ezeket a fizetéseket máshol nem nagyon tudják megadni, kevesebb pénzért pedig csak kevesen hajlandóak klubot váltani. Márpedig a manchesterieknek legalább látszólag igyekezniük kell, hogy megfeleljenek az UEFA által bevezetett pénzügyi fair play követelményeinek. Az egyesület az előző pénzügyi jelentése szerint 197 millió fontos veszteséget könyvelt el, és a jelek szerint a vezetőség úgy döntött, hogy csak akkor vesz új játékost, ha valakit sikerül eladni.

Túlkínálat középcsatárokból

Főleg a középcsatár posztján van túlkinálat, hiszen erre a posztra jelenleg Roberto Mancini rendelkezésére áll Mario Balotelli, Carlos Tévez, Edin Dzseko, Sergio Agüero, valamint az előző szezonban kölcsönadott, de a nyáron a Cityhez visszatért Roque Santa Cruz és Emmanuel Adebayor. Utóbbit a Tottenham Hotspur szívesen megvenné, és az ötmillió fontos vételár meg is felelne a manchesterieknek, azonban a csatár nem tudott megegyezni a londoniakkal, akik a Citynél folyósított heti 170 ezer fontos fizetésnél csak kevesebbet hajlandóak fizetni. Állítólag Tévez is hasonló okokból nem került januárban az AC Milanhoz, a Bayern München pedig ezért nem vette meg Edin Dzsekót.

Pedig Mancini örömmel fogadná, ha végre sikerülne igazolni valakit. "Az új szezon nehezebb lesz, mert a címvédéssel mindig ez a helyzet. Éppen ezért úgy gondolom, hogy néhány új játékosra lenne szükségünk a fejlődés érdekében, és biztos vagyok abban, hogy a következő két hétben lesz előrelépés ebben ez ügyben. Tárgyalunk pár játékossal, de a piaci helyzet nagyon bonyolult" - mondta a Sky Sportsnak.

Új szerzemények helyett szerződéshosszabbítások

A kiszemeltek között Robin van Persie biztosan ott van, hiszen az Arsenal korábban elismerte, hogy három ajánlatot kapott, köztük a Manchester Cityé is ott volt. A szakértők egy része biztosra veszi, hogy az előző idényben a Premier League legjobbjának választott holland a bajnokcsapatnál köt majd ki, mégpedig csillagászati fizetésért, ami már csak a keretben lévő támadók száma és minősége miatt is érdekes: felmerülhet a kérdés, hogy miért van rá szükség? A másik játékos, akit rendszeresen kapcsolatba hoznak a Cityvel, az AS Roma erőssége, Daniele de Rossi, aminek már szakmailag is több realitása van, hiszen középső középpályásból nincs olyan sok a manchesterieknél, bár Yaya Touré és Gareth Barry is alapember volt az előző szezonban.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
De Rossi szerződtetését mások akadályozzák meg?

Az új igazolásokra mindenesetre még várniuk kell a City drukkereinek, akik azért így is hallhattak jó hírt a nyáron. A klub ugyanis előbb Mancini szerződését hosszabbította meg öt évvel, majd pedig a csapatkapitány Vincent Kompany írt alá egészen 2018-ig. Utóbbi kifejezetten ritkaságnak számít, hiszen a mai futballban kevés játékos kötelezi el magát hat idényre, azonban vele mindenképpen hosszú távra terveznek a Citynél - szemben a csatárokkal.

www.globalsoccerapp.com