Már csak másfél millió kilométer a Marsig

mars, msl
Vágólapra másolva!
A Marsra augusztus 6-án leszálló Mars Science Laboratory űrszonda pályájában két módosítás lehetséges még a következő napokban, de a szonda haladási iránya már jelenleg is megfelel a pontos landolás kívánalmainak.
Vágólapra másolva!

A cikk megjelenésének időpontjában Mars felé tartó eddigi legfejlettebb rover már 242 millió kilométerre van a Földtől, és 1,5 millió kilométerre a Marstól. A Mars Science Laboratory-űrszonda (MSL) 2011. november 26-i startja óta összesen 558 millió kilométert tett meg a Naprendszerben, miközben fokozatosan távolodott (lemaradt) a Földtől, és közeledett a Marshoz. Az alábbi ábrán az űreszköz pillanatnyi helyzete tekinthető meg. Jól látszik a szonda elliptikus útvonala, amely energiatakarékos, úgynevezett Hohmann-pályát követ, ezért viszonylag kevés üzemanyag elegendő a bolygó eléréséhez.

Forrás: NASA
A Mars Science Laboratory-űrszonda pályája a belső bolygók között (NASA)

A szonda pillanatnyi helyzetét a hivatalos honlapon vagy a NASA által készített Eyes on the Solar System nevű alkalmazás segítségével is követhetjük az interneten. A Curiosity két nagyobb pályamódosítást végzett a Mars felé vezető útján, amelyek eredményeként pontosabbá vált a leszállás helye, ezért a korábbinál is valamivel közelebb landol az üledékes hegyhez, mint arról nemrég beszámoltunk.

A Marshoz közeledő MSL még várhatóan két kisebb pályamódosítást fog végezni, mintegy 48 és 9 órával a leszállás előtt.

Film az MSL útvonaláról (NASA)