Vágólapra másolva!
Egy svájci focista hazaküldtek az olimpiáról, egy görög atléta el sem indulhatott a játékokon - egyre gyakoribb, hogy sportolóknak Twitter-bejegyzéseik okoznak kellemetlenségeket. Angliában a csokifagyi szó miatt akadt ki a szövetség, ebben az ügyben Ashley Cole és Rio Ferdinand is főszerepet kapott.

A svájci válogatott nem szerepelt túl jól az olimpia focitornáján, mindössze egy pontot szerzett. Ráadásul nem elég, hogy csoportjában Mexikó, Dél-Korea és Gabon is megelőzte, még haza is kellett küldenie a Svájci Olimpiai Bizottságnak a csapat jobbhátvédjét, Michel Morganellát egy internetes bejegyzése miatt.

Egész Dél-Koreát megsértette

A focista a dél-koreaiak elleni vereséget követően írta ki Twitter-oldalára az alábbi bejegyzést: "Szétverem az összes koreait, tűzbe veletek, gyengeelméjűek". Franciául írt bejegyzésében a "trisos" szót használta, amelyet a szlengben a Down-szindrómásokra használnak pejoratív értelemben.

A bejegyzés csak rövid ideig volt olvasható a Twitteren. A svájci olimpiai csapat vezetője, Gian Gilli az ügy kivizsgálása után úgy döntött, hogy hazaküldik Morganellát (aki nem sokkal később hivatalosan is elnézést kért), mivel "megsértette a dél-koreai futballcsapat és az egész dél-koreai nemzet méltóságát".

Morganella nem az első példa arra, hogy a komoly következménye lehet egy sportoló Twitter-bejegyzésének, korábban a görögök is hasonló okok miatt küldték haza egy sportolójukat. A hármasugró Vula Papahrisztu az Athénban élő afrikai bevándorlókat gúnyolta ki egy üzenetében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a játékok előtt kifejezetten szorgalmazta a sportolóknál, hogy a különböző közösségi oldalakon kommunikáljanak a drukkerekkel, ugyanakkor megfogalmazott bizonyos irányelveket is.

A Terry-ügynek sosem lesz vége

Az angol labdarúgásban is egyre több gondot okoz, hogy majd mindegyik játékos jelen van a különböző közösségi oldalakon, és gyakran nem gondolnak bele megnyilvánulásaik következményeibe. A Twitternek köszönhető az is, hogy a Terry-ügy tovább gyűrűzik - immár a Manchester United védőjével, Rio Ferdinanddal a főszerepben.

Forrás: AFP/Pornchai Kittiwongsakul
Rio Ferdinand

A Chelsea középhátvédje, John Terry ellen azért indult eljárás még a tavasszal, mert állítólag a Queens Park Rangers elleni bajnokin rasszista kifejezésekkel sértegette az ellenfél színes bőrű játékosát, Anton Ferdinandot. Az FA elvette Terrytől a válogatott csapatkapitányi karszalagját, mire a szövetségi kapitány, Fabio Capello lemondott, utódja, Roy Hodgson pedig nem hívta meg az Eb-keretbe a sértett bátyját, Rio Ferdinandot. A bíróság végül júliusban hozott döntést, és felmentette Terryt, azonban az FA még megbüntetheti a hátvédet, és a szövetség Rio Ferdinand ellen is eljárást indított a védő egyik twitteres bejegyzése miatt.

Cole nem haragszik, a szövetség igen

Terry egyik tanúja a bíróság előtt klubtársa, a színes bőrű balhátvéd, Ashley Cole volt, aki eskü alatt vallotta, hogy szerinte a vádlott nem rasszista, és nem hallotta, hogy szidta volna a sértettet. Ezt követően Rio mikroblogján valaki az alábbi megjegyzést írta: "Úgy tűnik, Ashley Cole lesz az ő csokifagyijuk, de hát mindig is eladta magát. Szégyellheti magát".

Ferdinand erre azt válaszolta: "Hallak, haver! A csokifagyi klasszikus! hahahahahahha!!". A "csokifagyi", angolban "choc ice" kifejezés pedig sokaknál kiverte a biztosítékot, a BBC szakértője, az egykori NBA-kosaras John Amaechi szerint ugyanis ez arra utal, amikor valaki kívülről fekete, de belülről fehér, és pejoratív értelemben szokták használni. Amaechi szerint a kifejezés azért veszélyes, mert azt hangsúlyozza, hogy a fekete és fehér bőrű emberek különböznek egymástól - éppen ezért rasszista felhangjai is vannak.

Forrás: AFP/Ben Stansall
Ashley Cole

Ferdinand a felháborodást tapasztalva egy nappal később újabb bejegyzésében kijelentette: a "choc ice-t" akkor szokták használni, ha valaki nem a valódi arcát mutatja (angolul "fake"), vagyis arra utalt, hogy szerinte Cole nem mondott igazat. Az FA-nél azonban nem így értelmezték, eljárást indítottak Rio Ferdinand ellen.

"A játékos nem megfelelően viselkedett, amikor olyan megjegyzést tett, amelyben utalt valakinek a nemzeti hovatartozására, bőrszínére vagy rasszára" - állt a szövetség közleményében. Az ügy érdekessége, hogy Cole még az FA közleménye előtt maga is reagált Ferdinand bejegyzésére. A balhátvéd az ügyvédjén keresztül hivatalos közleményt adott ki, amelyben kifejtette: "Tisztázni szeretné, hogy Rio Ferdinand nagyon jó barátja, és semmiféle panasszal nem akar élni ellene. Ashley elfogadja, hogy a twittelés olyan gyors reakció, amelynek során gyakran kicsúszott és meggondolatlan megjegyzések születnek".

www.globalsoccerapp.com