Porvihar tombol a Marson

mars, msl
Vágólapra másolva!
Egy kisebb porvihar tombol a Marson, nem messze attól a helytől, ahol a Curiosity hétfőn landol. A NASA csütörtöki tájékoztatása szerint azonban nem jelent veszélyt a küldetésre.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint 2012. augusztus 6-án, hétfő reggel 7.17-kor landol az eddigi legnagyobb és legfejlettebb leszállóegység, az amerikai Curiosity a Marson. A NASA csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott információi szerint a szonda tökéletes állapotban van, minden az előre tervezett menetrend szerint zajlik.

A jelenleg is a bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter űrszondával a leszállóhely térségének légköri adottságait figyelik. A megfigyeléseket a Mars atmoszférájának viselkedését leíró modellekkel vetik egybe. A cél, hogy minél pontosabban meghatározzák a légkör állapotát.

Forrás: NASA
A jelenlegihez hasonló, regionális porvihar 2007-ből

A megfigyelések alapján közel ezer kilométerre a Gale-krátertől (amelynek területén landol a Curiosity) egy kisebb porvihar tombol, azonban feltehetőleg néhány nap alatt összeesik, és hétfő hajnalra már nem lesz aktív. A porvihar közvetlen veszélyt nem jelent a küldetésre, azonban a légköri hőmérsékletet és sűrűséget a magasba juttatott por gyorsan tudja változtatni, emellett a szeleket is erősebbé teheti, amely a leszállás vége felé lehet kellemetlen.

Forrás: NASA
A leszállóhely környékének szín-magasság ábrázolású térképe. A folyóvízi eredetű hordalékkúpot ("alluvial fan") a kép felső részén fehér színnel jelölték, míg a legfrissebb leszállási ellipszis alul látható piros színnel (NASA)