Rendkívül megnövekedett a szakmai felelősségbiztosítások száma

Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint napjainkra rendkívüli módon megnőtt a biztosítási termékek száma, és különösen érvényes ez a szakmai felelősségbiztosításokra, amely alapján a biztosító meghatározott díj ellenében a biztosítottat mentesíti a kártérítési kötelezettsége alól. Ennek a konstrukciónak különös jelentősége van a komoly kockázatot magukban hordozó szakmák, így például az orvosi, ügyvédi, könyvelői szakmák körében.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint napjainkra rendkívüli módon megnőtt a biztosítási termékek száma, és egyre inkább tanúi lehetünk annak, hogy mennyire különböző és sokszínű biztosítási szerződések köthetőek. Léteznek például élet- és balesetbiztosítások, vagyonbiztosítások, jogvédelmi biztosítások, valamint felelősségbiztosítások is, hogy csak a legáltalánosabb típusokat említsük - emelte ki dr. Burján Zsuzsanna.

A felelősségbiztosítás kapcsán a legtöbbek számára a klasszikus gépjármű biztosítási konstrukció merül fel, mint tipikus felelősségbiztosítási alakzat. Azonban a felelősségbiztosítás nem csupán a közlekedés körében jelenik meg, hanem olyan területeken is, mint például a környezetterhelés, vagy az egyes szakmai, foglalkozási tevékenységek is.

A hatályos polgári szabályok szerint, a felelősségbiztosítási szerződés alapján a biztosított (károkozó) követelheti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított mértékben mentesítse az olyan kár megtérítése alól, melyért egyébként jogszabály alapján felelős. A felelősségbiztosítás egy olyan hárompólusú viszony, melynek egyik alanya a károsult, a másik alanya a károkozó, a harmadik pedig a károkozóval szerződéses jogviszonyban lévő biztosító.

A bírói gyakorlat tanulságai

Ennek keretében tehát a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a biztosítottal megkötött biztosítási szerződésben meghatározott feltételek alapján, a károkozó helyett a kártérítést a károsult irányába megfizeti. A bírósági gyakorlat alapján a biztosító kizárólag azokért a károkért köteles helytállni, amelyek a károkozó magatartásával ok-okozati összefüggésben keletkeztek, azaz amelyekért a károkozó biztosított a polgári jog szabályai alapján kártérítési felelősséggel tartozik.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: a felelősségbiztosítás különlegességét az jelenti, hogy a biztosító a bizonyított kártérítési összeget nem a saját biztosítottjának, azaz a károkozónak fizeti meg, hanem azt közvetlenül a károsult felé teljesíti. Ez alól egy esetben van kivétel: ha a károkozó igazolja a biztosító felé, hogy a károsult igényét ő maga kielégítette, azaz a kártérítési összeget megfizette.

Érdekesség továbbá az is, hogy a károsult, mivel a felelősségbiztosítóval nincsen közvetlenül szerződéses jogviszonyban, ezért a kártérítési követelését közvetlenül a biztosítóval szemben nem is érvényesítheti (ettől a szabálytól eltér a gépjármű felelősségbiztosítás). Tehát a károsult az igényét közvetlenül a károkozóval szemben terjesztheti elő - húzta alá dr. Burján Zsuzsanna.

A biztosító a károkozó helyett akkor is köteles a szerződése alapján helyt állni, ha a kárt a károkozó szándékos, vagy súlyosan gondatlan magatartásával okozta. Ennek a felelősségbiztosítási jellegzetességnek különös jelentősége a komoly kockázatot magukban hordozó szakmák körében van, úgy, mint az orvosi, ügyvédi, vagy akár a könyvelői szakmák.

Biztosítás orvosi műhiba esetére

A szakmai felelősségbiztosítások a szakmai műhibából okozott károk megtérítésére vonatkoznak. A szakmai felelősségbiztosítás alapján a biztosító vállalja, hogy meghatározott díj ellenében a biztosítottat mentesíti a kártérítési kötelezettsége alól, amennyiben a szakmai tevékenysége során olyan hibát követett el, amelyért egyébként jogszabály szerint felelősséggel tartozik.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: bizonyos szakmai tevékenységeknél a jogszabály kötelezően előírja, hogy a tevékenység csak szakmai felelősségbiztosítási szerződés birtokában folytatható. Ilyen az egészségügyi tevékenység is. A szabályozás logikája abból ered, hogy az egészségügyi szolgáltatás területén rendkívüli nagy kockázata van a műhibának, ugyanis maga az orvosi felelősség határa is egyre szélesedik.

Az orvosi műhiba tényének megállapítása következtében a károsult - az egészségügyi szolgáltatóval szemben - vagyoni, illetve nem vagyoni kártérítési igényt is előterjeszthet, mely a hatályos bírósági gyakorlat alapján esetenként már - a korábbi évekhez képest - a többmilliós, vagy akár a tízmilliós nagyságrendet is elérheti, teret engedve a bírósági mérlegelésnek is - mondta dr. Burján Zsuzsanna.