51 millió blogger és kommentelő siratja Kína nemzeti hősét

Vágólapra másolva!
A kínai sajtó és többmillió kínai internetező sajnálkozott szerdán nemzeti bálványa, Liu Hsziang miatt, egy nappal azután, hogy a klasszis atléta sérülése miatt kiesett a 110 méteres gátfutáson a londoni olimpián.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag valamennyi kínai napilap címoldalán foglalkozott a játékok egyik sztárjának számító Liu korai kiesésével. Az atléta az első gátnál a földre zuhant, és a kínai atlétikai csapat vezetője szerint feltehetően Achilles-ín-szakadást szenvedett. Lapértesülések szerint a sportoló egyelőre a szigetországban marad, és a műtétre is ott kerül sor.

"Ez a Liu-korszak vége" - írta a Zsenmin Zsipao, a legnagyobb példányszámú kínai napilap, amely felszólította olvasóit, tanúsítsanak megértést iránta.

"Liu visszavonulása gyakorlatilag bizonyos" - vélte a The Beijing News című napilap, míg CCTV állami televízió szerint talán az utolsó futását kísérelte meg Londonban.

Az ország legnépszerűbb mikroblog portálja, a Sina Vejpo külön oldalt nyitott a témáról, amelyhez eddig több mint 28 millióan szóltak hozzá.

Liu Hsziang, a szponzorok kedvence, a 2004-es athéni olimpia győztese 2008-ban Pekingben több hónapja kezelt Achilles-ín-sérülése miatt kényszerült visszalépni röviddel a rajt előtt. Egy évébe telt, mire vissza tudott jutni az élvonalba, és minden reménye a londoni olimpia volt.

A kommentelők többsége azonban támogatta Liut, köszönetet mondott neki, és igyekezett vigasztalni. "Számomra hős maradsz" - fogalmazott Jao Csen színésznő, példáját 23 millió mikroblogger követte.