Vágólapra másolva!
Júniusban 224 milliárd forint többlet jött össze a külkereskedelmi mérlegben.
Vágólapra másolva!

Júniusban 760 millió eurónál is több, forintban kifejezve 224 milliárd forinttal több árut, szolgáltatást adtunk el külföldön, illetve vettek igénybe külföldiek, mint amennyi külföldről behozott áru érkezett Magyarországra. Ez bő egy éves havi rekordot jelent.

Az export júniusban 5,6 százalékkal bővült, az import ettől elmaradó ütemben, 3 százalékkal nőtt. Az import visszafogott növekedése annak a bő három éves folyamatnak a folytatódását jelzi, mely szerint az elbocsátások, a költségvetési megszorítások, a reáljövedelmek csökkenése, a devizahitelek törlesztőrészleteinek megemelkedése miatt a lakossági kereslet gyenge, egyre kevesebbet vásárolnak a háztartások, és a belső piacra termelő cégek is szenvednek, a vállalati beruházások megállás nélkül esnek.

Az export élénkülőben van, ami - írja a Portfolio.hu - részben magyarázható azzal, hogy a kecskeméti Mercedes-gyárból lassan jönnek ki az autók. Igaz, ez a folyamat egyelőre nem lehet túl erős, legalábbis az ipari statisztikában alig látszik.