Vágólapra másolva!
Szeptemberben kezdődnek a 2014-es vb selejtezői, a szerdai barátságos meccsek az erre való felkészülést szolgálják, de több válogatott is erősen tartalékos lesz, máshol pedig új szövetségi kapitány mutatkozik be.

Az angol válogatott tizenegyesekkel esett ki az Eb-n, de máris visszavághat legyőzőjének, hiszen szerdán Bernben megint Olaszország ellen lép pályára. Mindkét együttes alaposan kicserélődött a júniusi kijevi összecsapást óta.

De Rossi rutinosabb, mint csapattársai együttvéve

Az olaszok szakvezetője, Cesare Prandelli például egyetlen játékost sem hívott meg a Juventusból, mivel a torinóiak szombaton még Pekingben léptek pályára a Napoli ellen az olasz szuperkupa döntőjében. Mivel az Eb-csapat a Juvéra épült, Prandelli 12 újoncot hívott meg, a csatárok között pedig csupa olyan játékos kap lehetőséget, aki még nem volt válogatott. A kapitány a kezdő csapatát is jó előre kihirdette, ebben mindössze két újonc található (Stephan El Shaarawy és Mattia Destro), de Daniele de Rossinak még így is egyedül több válogatottsága van, mint a tíz társának együttvéve.

Forrás: AFP/Getty Images/Valerio Pennicino
El Shaarawy, az olaszok egyik újonca

Az angolok szakvezetője, Roy Hodgson is elsősorban kísérletezésre használja a meccset, hiszen meg sem hívta Ashley Cole-t, Steven Gerrardot és Wayne Rooneyt, míg Theo Walcott, Daniel Sturridge, Alex Oxlade-Chamberlain és Joe Hart az utolsó pillanatban mondta le a szereplést sérülésre hivatkozva. Hodgson annyit máris elárult, hogy a csapatkapitányi karszalagot Frank Lampard kapja, és némi meglepetésre Michael Carrick is pályára lép, aki hasonlóan váratlanul maradt ki az Eb-keretből. Újoncavatás az angoloknál is biztosan lesz, hiszen egyik kapus (Jack Butland és John Ruddy) sem volt még válogatott, és alighanem Ryan Bertrand, Steven Caulker, Tom Cleverley és Jake Livermore is most debütálhat majd.

Kiheverni Itália csókját

A németeknél ilyen radikális változások nem lesznek, de azért Joachim Löw sem tudja az ideálisnak tartott kezdő tizenegyet a pályára küldeni. Mario Gomez, Bastian Schweinsteiger és Manuel Neuer sérült, Philipp Lahm, Per Mertesacker és Lukas Podolski pedig meghívót sem kapott - utóbbi két játékos mellőzését Löw azzal magyarázta, hogy nem akarta őket hazahívni az Arsenalból pár nappal a bajnoki rajt előtt. A német csapat így is erősnek tűnik, és a szövetségi kapitánynak nagyon jól jönne egy győzelem, mert az Eb-elődöntőben az olaszoktól elszenvedett vereség övön aluli ütésként hatott.

Forrás: AFP/Daniel Roland
Messi a válogatottban is magára talált

Argentína viszont kemény ellenfélnek számít, hiszen az utóbbi időben mintha megtalálta volna azt az ideális taktikát, amellyel képes kihozni a maximumot Lionel Messitől. A Barcelona sztárja természetesen ott lesz a kezdők között Frankfurtban, és jellemző az argentinok csatárbőségére, hogy Messi, Gonzalo Higuaín, Sergio Agüero és Ezequiel Lavezzi mellett Carlos Tévez még csak a keretbe sem fért be.

Déja vu a franciáknál

A francia válogatott elmúlt néhány hónapja tökéletesen demonstrálta a déja vu kifejezés jelentését. A történések kísértetiesen hasonlóak voltak a két évvel ezelőttiekhez: a Les Bleus leszerepelt a legutóbbi nagy világversenyen, aminek fő oka a focisták fegyelmezetlensége és a csapategység hiánya volt, ami után leváltották a szövetségi kapitányt, és a kispadra az 1998-ban világbajnokságot, két évvel később pedig vébét nyert válogatott egykori játékosa került, aki edzőként legutóbb az egyik hazai sztárklubnál dolgozott.

Forrás: AFP/Bertrand Guay

Nagy különbség viszont, hogy míg az előző kapitány, Laurent Blanc jellemzően hűvös és visszafogott volt, addig utódja, Didier Deschamps szenvedélyes és szigorú. Egyik első lépése az volt, hogy betiltotta a mobiltelefonok használatát az edzőtáborban, és kijelentette: "Azt akarom, hogy mindenki megfelelően viselkedjen, és jó legyen a hozzáállása." Az uruguayiak elleni barátságos meccsre az Eb-keretből mindössze 12-en maradtak, és főleg a középpálya cserélődött ki, ahol például ott lesz Rio Mavuba is, aki utoljára négy és fél évvel ezelőtt volt válogatott.

Van Gaal nem beszélt Van Marwijkkal

Magyar szempontból az egyik legérdekesebb a Belgium-Hollandia összecsapás lesz, hiszen a hollandok velünk azonos selejtező-csoportban vannak. Náluk is változás történt, az Eb-fiaskó után Bert van Marwijkot Louis van Gaal váltotta, aki nagy cseréket nem hajtott végre a keretben (az Európa-bajnokságon szerepeltek közül csak Wilfred Bouma és a válogatottságot lemondó Mark van Bommel maradt ki), de az Ajax egykori mestere nem hazudtolta meg magát. Van Gaal ugyanis kijelentette, hogy egyáltalán nem beszélt elődjével: "Tiszta lappal akarok kezdeni, és nem érdekel, hogy mi történt az Eb-n. Én más edző vagyok, a stáb is kicserélődött." Az ellenfélnél is új edző lesz a kispadon, Marc Wilmots májusban vette át a Vörös Ördögök irányítását, és éppen az ősi rivális ellen mutatkozhat be. Ez lesz 125. összecsapás a két szomszédos ország között.

Az orosz válogatottnál is új a szövetségi kapitány, a nyáron kinevezett Fabio Capellótól azonban egyelőre hiába várták, hogy jelentősen megújítsa a csapatot: kevés kivételtől eltekintve ugyanazokat hívta meg, mint elődje, Dick Advocaat, ráadásul a sokak által kritizált Andrij Arsavinnál hagyta a csapatkapitányi karszalagot. Elefántcsontpart ellen a támadó hazai pályán bizonyíthat, azonban a meccsre Moszkvában kerül sor, márpedig Arsavin az előző fél évben a Zenitben szerepelt, így alighanem nagyon jól kell teljesítenie, ha vissza akarja nyerni a drukkerek bizalmát.

A szerdai program:

Magyarország-Izrael
Németország-Argentína
Anglia-Olaszország
Svédország-Brazília
Belgium-Hollandia
Franciaország-Uruguay
Észtország-Lengyelország
Ecuador-Chile
Montenegró-Lettország
Észak-Írország - Finnország
Mexikó-Egyesült Államok
Ukrajna-Csehország
Dánia-Szlovákia
Örményország-Fehéroroszország
Horvátország-Svájc
Norvégia-Görögország
Wales - Bosznia-Hercegovina
Luxemburg-Grúzia
Skócia-Ausztrália
Azerbajdzsán-Bahrein
Puerto Rico-Spanyolország
Bulgária-Ciprus
Macedónia-Litvánia
Oroszország-Elefántcsontpart
Albánia-Moldova
Japán-Venezuela
Izland - Feröer-szigetek
Szlovénia - Románia
Ausztria-Törökország
Szerbia-Írország
Portugália-Panama
Paraguay-Guatemala

www.globalsoccerapp.com