Hatalmas lyukat fotóztak a Marson

mars, barlang
Vágólapra másolva!
Furcsa mélyedést, egy felszín alatti üreg beomlott tetőnyílását fényképezték le a Marson. Az ilyen vulkanikus eredetű barlangok fontosak lehetnek a múltbeli folyamatok rekonstruálása szempontjából, és talán életnyomokat is rejthetnek.
Vágólapra másolva!

Közel 35 méter átmérőjű nyílást fotózott a Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda a Mars felszínén. A Pavonis Mons vulkán lejtőjén azonosított érdekes alakzat egy becsapódásos kráterre emlékeztet, azonban az aljzatának vizsgálata másféle eredetre utal. Az árnyékok elemzése alapján a kúp alakú, körkörös lejtő alsó végződésénél 20 méterrel mélyebben található az a fenékszint, amelyet a Nap megvilágít. Ez arra utal, hogy nem hagyományos becsapódásos kráterről, hanem inkább egy felszín alatti üreg beszakadásos nyílásáról van szó. A felvételt a NASA Astronomy Picture of the Day oldalán a nap képének választották a közelmúltban.

Forrás: NASA, JPL, U. Arizona
Egy feltételezett barlangnyílás a Marson, amelybe a környező anyag behullott, ezért jött létre a kör alakú, kráterre emlékeztető mélyedés. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL, U. Arizona)

Ehhez hasonló alakzatokból többet is találtak már a bolygón, melyek vulkánokon sorakoznak, többnyire törésvonalak mentén, és feltehetően lávabarlangok beszakadt nyílásai lehetnek. Ezeken a helyeken az egykori vulkáni aktivitás idején híg láva folyt, amely a pereme mentén és a tetején szilárdult meg a leggyorsabban - miközben a legtovább folyékony állapotban maradt belső része kifolyt, úgynevezett lávabarlangot hagyva maga után (ilyen lávabarlangok a Földön is léteznek).

A lávabarlangok érdekes célpontok a Mars kutatásában, mert belső, védett környezetükben olyan üledékek maradhattak fent, amelyek a bolygó korábbi éghajlati állapotára utalnak, emellett az élet lehetőségének vizsgálata szempontjából is izgalmas helyszínek. A szakemberek a feltételezett marsi barlangok kutatására érdekes, ugráló robotokat terveznek.

augusztus 6-án landoltúj technológiával végrehajtott leszállásszínes panorámaképeket