Százötvenezer forintot "érhet" a vezetés közbeni szabálytalan mobilozás

Vágólapra másolva!
A vezetés közbeni szabálytalan telefonálás szabálysértésnek minősül, és a kiszabott bírság akár a százötvenezer forintot is elérheti. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint ezen szabálysértés bizonyítása nem egyszerű, hiszen azt esetlegesen csak az intézkedő rendőr észleli, a vezető pedig akár a hívásadatok lekérésével is igazolhatja, a kérdéses időpontban nem telefonálhatott.
Vágólapra másolva!

A jogszabály nem csupán a mobiltelefonálást tiltja, hanem azt is, hogy a vezető kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. Ez a szabály nem csak a gépkocsivezetőkre vonatkozik, hanem a kétkerekű, továbbá a gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője sem használhat vezetés közben ilyen készüléket - húzta alá dr. Bezzegh Edina.

1997-től szabálysértésnek minősült a vezetés közbeni telefonálás, melynek elkövetőjét az intézkedő rendőr figyelmeztethette, helyszíni bírságolhatta, vagy feljelentést tehetett. Később a vezetés közbeni mobiltelefonálás átkerült az objektív felelősség hatálya alá, azaz fix összegű bírság kiszabására számíthatott a gépjárművezető.

A jogszabály különbséget tett az elkövetés súlya szerint, hogy a mobiltelefon használat lakott területen belül, azon kívül, vagy autópályán történt, és a bírság összege is ehhez igazodott - utalt rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője. (A vezetés közbeni telefonálás akkor büntethető, ha a mobilkészüléket a sofőr a kezében tartja, megfelelő kihangosító készülékkel viszont természetesen megengedett.)

Ma már újra szabálysértésnek minősül az elkövetés, vagyis az intézkedő jelenleg újra három szankció közül választhat. A legenyhébb, ha a gépjárművezető megússza egy figyelmeztetéssel. Helyszíni bírság kiszabása során az elkövető ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő bírság kiszabására számíthat. Amennyiben azonban feljelentés alapján eljárás indul, a bírság felső határa százötvenezer forintra emelkedhet.

Nem egyszerű a szabálysértés bizonyítása

Ezen szabálysértés bizonyítása nem egyszerű, hiszen erről technikai eszközzel készített felvételek nem készülnek, azt csak az intézkedő rendőr észleli. Amennyiben azonban az észlelést követően a rendőr jegyzőkönyvbe foglalja, hogy mobiltelefon használat történt, az egy hiteles közokirat, amely az elkövetést igazolja.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: amennyiben a gépjárművezető vitatni kívánja az ellene felhozottakat, célszerű pontosan rögzíteni az intézkedés időpontját, és indítványozni a hatóságnál, hogy kérjék ki a mobilszolgáltatótól az adott időszakra vonatkozó hívásadatokat, mellyel igazolni tudjuk, hogy nem követtünk el szabálysértést. Amennyiben a hívásadatok alátámasztják a gépjárművezető igazát, mely szerint adott időpontban nem volt használatban a mobiltelefon, sikeresen lehet kifogást benyújtani a szabálysértési határozattal szemben.

Természetesen ilyenkor sokat segíthet egy esetleges bizonyítási eljárásban az is, ha tanúk vannak a kocsiban, akik szintén alá tudják támasztani vallomásukkal, hogy a vezető nem használta a mobiltelefonját - mondta dr. Bezzegh Edina.

Nyilvántartás és kiegyenlítés

Korábban is megírtuk, a kiszabott büntetésekről részletes nyilvántartást vezetnek, mert adott időn belül több különböző vétség elkövetése esetén automatikusan növekednek a büntetési tételek: akit például fél éven belül másodszor kapnak el, az egyetlen kihágásért hetvenezres helyszíni bírsággal is számolhat. Nem árt tudni, hogy a törvény szerint enyhítő körülményként kell figyelembe venni, ha valaki együttműködik a hatóságokkal, de azzal is tisztában kell lenni, hogy ha a helyszíni bírság kiszabását elismerjük az aláírásunkkal, akkor a bírság ellen már nincs helye jogorvoslatnak.

A bírság kiegyenlítésének a legegyszerűbb módja, ha valaki utólag befizeti a csekket vagy a helyszínen bankkártyával kifizeti az összeget (feltéve, ha van a rendőrnél mobil kártyalehúzó terminál). Aki nem tud fizetni, annak két választása van: vagy leüli a büntetés összegét, vagy közérdekű munkát vállal, ami hatórás elfoglaltságot jelent naponta. Mindkét esetben napi ötezer forinttal számol az állam, tehát egy ötvenezres bírság esetében tíz napot kell dolgozni a közért vagy ücsörögni egy fogdában.

Helyszíni bírság

99. § (1) Helyszíni intézkedés során a szabálysértés elkövetését elismerő személlyel szemben helyszíni bírság kiszabásának van helye.

(2) A helyszíni bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig, hat hónapon belül ismételt elkövetés esetén hetvenezer forintig terjedhet.

(3) Ha az eljárás alá vont személy a helyszíni bírság kiszabását - a helyszíni bírság meg nem fizetése esetén alkalmazandó jogkövetkezményekről szóló tájékoztatás után - aláírásával igazoltan tudomásul veszi, a helyszíni bírság ellen nincs helye jogorvoslatnak.

(4) Az eljárás alá vont személy a helyszíni bírságot

a) ha annak feltételei adottak, a helyszínen erre alkalmas, erre a célra a hatóság által rendszeresített elektronikus eszközön teljesítve, készpénz-kímélő fizetési mód alkalmazásával is teljesítheti,

b) ha az a) pontban meghatározott lehetőség nem vehető igénybe vagy az eljárás alá vont személy azzal nem él, a részére átadott csekkszelvényen vagy banki átutalással a helyszíni bírság összegének az e törvényben meghatározott határidőn belül történő megfizetésével, átutalásával teljesítheti.

(5) Ha az elkövető a megadott határidőn belül nem fizeti meg a helyszíni bírságot, a meg nem fizetett helyszíni bírság végrehajtására a 12. §-ban foglaltak az irányadók.

A gépjárművezető távollétében kiszabható helyszíni bírság

100. § (1) A gépjárművel elkövetett szabálysértés miatt a helyszíni bírságot a gépjárművezető távollétében is ki lehet szabni. Ilyenkor a gépjármű forgalmi rendszáma alapján megállapított üzemben tartó címére kell a kiszabott összeget tartalmazó csekkszelvényt megküldeni.

(2) Ha a gépjármű üzemben tartója a helyszíni bírság kiszabását nem veszi tudomásul, a szabálysértési eljárást az egyébként irányadó rendelkezések szerint kell lefolytatni. Így kell eljárni akkor is, ha a gépjármű üzemben tartójának megküldött csekkszelvényen vagy banki átutalással a helyszíni bírságot az e törvényben meghatározott határidőn belül nem fizetik meg.