Kinyújtotta robotkarját a Curiosity

mars, msl
Vágólapra másolva!
A robotkar is üzemel már a Curiosity marsjárón, a rover augusztus 20-án nyújtotta ki a karját. A robotkar és annak a végén elhelyezett műszerek a kőzetek közeli vizsgálatához és a mintavételhez szükségesek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kiderült, hogy a Mars Science Laboratory-űrszonda (MSL) robotkarja sem sérült meg az utazás, illetve a leszállás során. Eddig csak különféle műszerek tesztelését végezte a rover, de most kiderült, hogy a robotkar ízületei és mozgató mechanizmusai is megfelelően üzemelnek.

Forrás: NASA, JPL-Caltech
A navigációs kamera kisfelbontású képeiből készült mozaikfelvétel a felemelt robotkarról (NASA, JPL-Caltech)

A rover augusztus 20-án nyújtotta ki először a karját. A 2,1 méter hosszú szerkezet segítségével részletesen és közelről vizsgálhatja majd a célpontokat a leszállóhelyen. A robotkar végén ujjakhoz hasonlóan több műszer (kamera, fúró, spektrométer, mintagyűjtő) sorakozik, amelyek nemcsak a célpont közeli vizsgálatában működnek közre, hanem mintavételt is végeznek. Bár az első mozdulat alapján a robotkar megfelelően üzemel, még további tesztek szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, a mintavételt is a tervek szerint tudja majd végrehajtani.