Vágólapra másolva!
A River Plate-San Lorenzo rangadón mindkét csapatból hiányzott egy-egy játékos, mert az adóhatóság felfüggesztette a játékengedélyüket. Az argentin fociban elszaporodtak a trükkös igazolások, a hivatalos szervek többek közt 146 játékosügynök tevékenységének felfüggesztésével próbálnak gátat szabni az illegális üzleteknek.

Az átigazolások alaphelyzetben két klub által kötött üzletek, ám ha bejön a képbe egy harmadik fél, máris adócsalásra vagy pénzmosásra van lehetőség. Erre az argentin adóhivatalban is rájöttek.

A vasárnapi tradicionális rangadónak, a River Plate-San Lorenzónak külön pikantériát adhatott volna, hogy a River új szerzeménye, a San Lorenzótól megvett Jonathan Bottinelli éppen ezen a találkozón készült debütálni. Az aktus elmaradt, ahogy a San Lorenzo egyik új igazolása, Ignácio Piatti sem léphetett pályára: mindkettőjük játékjogát felfüggesztette az argentin adóhatóság, az AFIP, gyanús átigazolás miatt.

Számla a Virgin-szigeteken

Daniel Passarella elnök kétmillió dolláros vételárról nyilatkozott június végén, mikor a River leigazolta Bottinellit. Az összegből az argentin állam is részesedett volna adó formájában, azonban az AFIP-hoz egyetlen peso sem folyt be, ami felkeltette a hatóság érdeklődését.

Forrás: AFP
Bottinelli (j) még San Lorenzo-mezben

Mint kiderült, Bottinellit hivatalosan a chilei Union San Felipétől vették meg, ahová ingyen igazolt a San Lorenzótól, viszont a chilei élvonalbeli csapat színeiben egyetlen meccset sem játszott. A River 1,7 millió dollárt utalt át egy miami bankba, ahonnan a pénz egy Virgin-szigeteken vezetett számlára ment tovább, ez utóbbi volt az Union San Felipéé, amelynek nem mellékesen argentin üzletemberek a tulajdonosai.

De nem ez volt az egyetlen hasonló ügy a nyáron. Ignácio Piattit a San Lorenzo gyakorlatilag a Leccétől igazolta le, hiszen a középpályás az előző idényben a Serie A-ban futballozott. Papíron azonban az uruguayi másodosztályú Sud Américától érkezett, amelyben természetesen sohasem játszott. Az uruguayi egyesület argentin elnöke, Vicente Celio korábban az Argentinos Juniors vezetőségében is tevékenykedett, de alighanem rájött, hogy az átigazolási bizniszben több pénz van.

Az AFIP kimutatásai szerint Piattin kívül papíron Jonathan Santana, Víctor Zapata és Fernando Ortíz is a Sud Américán keresztül cserélt klubot. Az adóhivatal összesen 12 focista játékjogának felfüggesztését kérte az argentin szövetségtől, valamint 146 játékosügynök működését tiltotta be.

Rabszolgakereskedelem vagy jó biznisz?

Az AFIP vezetője, Ricardo Echegaray a sajtó előtt jelentette be, hogy széles körű vizsgálatot indítottak a fociban szerepet vállaló üzletemberek körében, és figyelmeztette a klubokat, hogy amennyiben gyanús átigazolásban érintettek, és azt nem jelentik az adóhivatalnak, akkor adócsalást követnek el. A jövőben akár minden átigazolást megvizsgálhatnak, az üzlet pedig csak akkor érvényes, ha az átvilágítás során mindent rendben találtak.

Forrás: AFP
Piattival a Leccében nem volt gond

Latin-Amerikában gyakori, hogy egy focista játékjoga részben vagy akár teljesen egy menedzserirodánál vagy egy üzletembernél van, nem pedig a klubjánál. A jelenség Spanyolországban és Portugáliában is virágzik, olyannyira, hogy Portugáliában a legtöbb sztárklubnak saját befektetési alapja van, a futballisták játékjogával részben ezek rendelkeznek. Ugyanígy az egyik legnagyobb játékosügynökség, a Gestifute (amely szinte a teljes portugál futballt irányítja, ügyfelei között van többek közt José Mourinho, Cristiano Ronaldo, Nani, Thiago Silva és Radamel Falcao García) is szinte minden képviseltjének tulajdonjogából is részesedéssel rendelkezik, vagyis ha valamelyikük klubot vált, akkor ők is kapnak a pénzből.

Az angolul third party ownershipnek nevezett jelenséget viszont Angliában tiltják a szabályok Carlos Tévez esete óta. Az argentin klasszis Javier Mascheranóval együtt 2006-ban úgy érkezett a West Ham Unitedhez a brazil Corinthianstól, hogy játékjoguk nagy részben Kia Joorabchian, illetve különböző cégei tulajdonában volt. Az angliai Professzionális Futballisták Szövetsége (PFA) elnöke, Gordon Taylor szerint, ha egy harmadik fél is tulajdonosa a focistának, az gyakorlatilag a rabszolgakereskedelemnek felel meg, ráadásul a klubok helyzetét is nehezebbé teszi.

Joorabchian viszont úgy véli, hogy mindez egy lehetőség a klubok számára, hogy olyan focistákat igazoljanak, akiknek megszerzésére nincsen elég pénzük: "Olyan, mint két egyesület közötti kölcsön, azzal a különbséggel, hogy az egyik fél nem egy futballcsapat."

www.globalsoccerapp.com