Estére a fővárosba ér a Schönbrunn gőzhajó

Visegrádon a százéves hajó, Schönbrunn gőzhajó
Vágólapra másolva!
Az 1912-ben épült Schönbrunn gőzhajó két napja indult jubileumi útjára a Dunán Bécsből Budapestre. Az oldalkerekes személyszállító gőzhajót Óbudán építették 1912-ben az Első Dunai Gőzhajózási Társaság (DDSG) hajógyárában. Ez ma az egyetlen működő hajó a 300 gőzhajó közül, amelyek egykor a társaság flottájába tartoztak. Estére a fővárosba is megérkezik.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Itt még a visegrádi Fellegvár előtt úszik, de estére a fővárosba ér

A fővárosban két napon át nézhetik meg az érdeklődők, de szerdán akár városnéző utakat is tehetnek vele a Dunán, aztán a hajó visszaindul Bécsbe. A másfél órás városnéző sétahajózás 5000 forintba kerül, de az élményhez eredeti német kávé és sütemény is jár. Akik pedig inkább az esti órákban szeretnének egy romantikus hajózás részesei lenni, azok 12 000 forintos jegyük mellé magyaros büféjellegű vacsorát is elkölthetnek.

A Schönbrunn személyszállító gőzhajó Bécs és Passau között 1985-86-ig közlekedett menetrend szerinti járatként, majd 1988-ig különjáratokat teljesített- olvasható az ÖGEG honlapján. 1988-ban kivonták a forgalomból és kaszinóhajóként Budapesten horgonyozták le. A vasúttörténeti társaság 1995-ben vásárolta meg a Schönbrunnt jelképes összegért, 1,20 schillingért. 1995 és 2000 között a társaság munkatársai önkéntes munkával, 20 ezer munkaóra alatt ismét üzemképessé tették a hajót és korhűen helyreállították belső berendezését.

A hajózás hagyományainak ápolói a Schönbrunnt Budapesten ma este az 52 éves Sopron muzeális vontatóhajóval fogadják az Árpád-híd felett, és végigkísérik a Belgrád rakparti Nemzetközi Hajóállomásig.