Az uniós tagállamokban tanuló gyerek után is jár az iskolakezdési támogatás

Vágólapra másolva!
Bár az iskolakezdési támogatás adómentessége megszűnt, még mindig nagy segítséget jelenthet azon szülők számára, akiknek a munkáltatója ezt a béren kívüli juttatást alkalmazza - mondta el az [origo]-nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Burján Zsuzsanna arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatás nem csupán a magyar közoktatásban tanuló gyerekek után vehető igénybe, hanem az unió más tagállamában iskolába járó gyerekek után is.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a munkáltató a munkavállalójának, a társas vállalkozás a személyesen közreműködő tagjának béren kívüli juttatásként, gyermekenként legfeljebb 27.900 forint iskolakezdési támogatást adhat a közoktatásban részt vevő gyermekre, tanulóra tekintettel.

A juttatásban a családi pótlékra jogosult szülő, gyám és a vele közös háztartásban élő házastárs is részesülhet. A juttatás értékének 1,19-szerese után a 16 százalékos személyi jövedelemadót és a 10 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a munkáltatónak kell megfizetnie, más közteher sem a juttatót, sem pedig a magánszemélyt nem terheli.

Előírás, hogy iskolakezdési támogatásban azok a munkavállalók részesülhetnek, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van, ám mind a szülőnek, mind pedig a gyámnak jogosultnak kell lennie a családi pótléknak. Az összeg egyébként a duplájára is nőhet, mert ugyanazon gyermek után mindkét szülő részesülhet támogatásban, sőt, akár a nem vér szerinti szülő is megkaphatja, utóbbi feltétele, hogy a családi pótlékra jogosult házastárssal kell együtt élni.

A munkáltató dönt

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kiemelte: opcionálisan a munkáltató dönt e juttatás biztosításáról, tehát arról, hogy egyáltalán a munkavállalók számára egyáltalán van-e lehetőség e cafetéria juttatás lehetőségére. Amennyiben ezt a munkáltató biztosítja, úgy tudni kell, hogy az iskolakezdési támogatás címén juttatott jövedelemből gyermekenként, tanulónként a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó rész vehető igénybe, tehát ez az az összeghatár, mely erejéig kifizetés teljesíthető.

Ez 2012-ben gyermekenként 27.900 forintot jelent, mely a tavalyi évhez képest magasabb összeget jelent. Ez a változás azonban kizárólag a minimálbér összegének megemelkedésével van összefüggésben - mutatott rá dr. Burján Zsuzsanna, aki kitért arra is, hogy ami a korábbi évekhez képest változott (bár ez már tavaly is érzékelhető volt), hogy sajnálatos módon e támogatás adómentessége megszűnt.

Az adóteher mértéke

Ez azt jelenti, hogy az egy gyermek után igénybevett 27.900 forintos összeghatárig igénybe vett támogatás után idén a munkáltató 30,94 százalékos adóterhet köteles megfizetni. Ez szintén magasabb a korábbi évhez képest, mivel e támogatást immáron tb-járulékfizetés is terheli. A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint azonban nem szabad elfelejteni, a jogszabályok azt is lehetővé teszik, miszerint a fenti összeghatáron felüli összegben is támogatást nyújtson a munkáltató és ezt a munkavállaló igénybe is veheti. Ebben az esetben azonban hátrányosabb adóterhekkel szükséges számolni, mivel a gyermekenkénti 27.900 forint feletti támogatást már 51,17 százalékos adóteher terheli.

Uniós tagállamban tanulók után is

A hatályos adózási jogszabályok határozzák meg az iskolakezdési támogatás fogalmát, melyet azért is fontos számba venni, mivel több, az igénybevételhez szükséges feltételt is tartalmaz. E definíció szerint a támogatást a munkáltató nyújtja, minden a közoktatási rendszerben részt vevő gyermek után. Érdekesség, hogy nemcsak a magyar közoktatásban tanuló gyerekek után vehető igénybe, hanem akár az unió más tagállamában iskolába járó gyerekek után is. A támogatást egyebekben azok a szülő jogosultak igénybe venni, akik családi pótlékra jogosult, vagy ennek a szülőnek a közös háztartásban élő házastársa - emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője is. A támogatás igénylésének a formája egy, a munkáltató részére leadott nyilatkozati formanyomtatvány kitöltése.

A támogatás igénybevételének ideje a korábbi szabályoknak megfelelő, ugyanis a juttatás a tanév kezdetét megelőző, és a tanév kezdetét követő 60 napon belül (praktikusan július 4-től november 2-ig) vásárolt tankönyvekre, eszközökre (például füzetekre, tollakra), ruházatra (például tornafelszerelés, egyéb) vehető igénybe.

Az elszámolás vagy a munkáltató nevére és címére kiállított számla alapján, utólagosan történhet, vagy utalvány formájában vehető igénybe. Ez az elszámolási rendszer a jövő évben, várhatóan változni fog, ugyanis a támogatást már kizárólag utalvány formájában, vagy elektronikus kártya útján lesz nyújtható - vázolta fel dr. Burján Zsuzsanna.