Biciklin lőtték agyon a 18 éves rappert

Lil JoJo
Vágólapra másolva!
Lil JoJo halálának köze lehet a chicagói bandaháborúkhoz, de mást tini rapperekkel való vitájához is.
Vágólapra másolva!

A 18 éves Joseph Coleman, művésznevén Lil JoJo kedden este egy barátja biciklijére kapaszkodva utazott Chicago utcáin, amikor egy Fordból hat-hét lövést adtak le rá. Amikor a mentők megérkeztek, még élt, de nem tudták megmenteni. A rendőrség vizsgálja, hogy a gyilkosságnak köze van-e az utóbbi időben egyre több áldozatot követelő chicagói bandaháborúkhoz, illetve Lil JoJo és riválisa, Chief Keef kakaskodásához. Utóbbi rapper még csak 17 éves, de már komoly lemezszerződése van és Amerika-szerte ismert I Don't Like című vírusvideójának köszönhetően, és vagy a Black Disciples nevű bandához tartozik, vagy csak úgy tesz (például azzal, hogy ennek tagjaihoz hasonlóan rendszeresen használja a Twitteren a #300 hashtaget). Lil JoJo pedig rendszeresen beszólt nemcsak Chief Keefnek és rappertársainak, hanem ennek a bandának is. Az alábbi videóban például fegyverekkel pózol és azt mondja magáról, hogy ő BDK, vagyis Black Disciples Killer; egy másikban egy kocsiból szól be Keef társának, Lil Reese-nek, többek között azt is mondja, meg fogja ölni. A nyomozók vizsgálják, hogy Chief Keef vagy Lil JoJo ténylegesen valamelyik bandához tartozott-e, illetve előbbi Twitter-üzeneteit is.

A rapper Lil JoJo halálát gyakorlatilag kinevette egy Twitter-üzenetben, igaz, később azt állította, hogy valójában egy hacker rakta ezt ki a nevében. Chief Keef menedzsere szerint az ilyesmit nem kell a kelleténél komolyabban venni: "egy kölyökről van szó, aki persze hogy követ el hibákat, néha súlyosakat is." Lil JoJo édesanyja egyértelműen a rapvilágon belüli rivalizáláshoz köti fia halálát: szerinte sokan irigyek voltak rá, mert komoly, pénzes szerződés volt neki kilátásban. A rapper nagynénje pedig azt mondja, a fiú terve az volt, hogy "Tupachoz és Biggie-hez hasonlóan" rivalizálásaival tesz szert hírnévre, de igazából nem akarta, hogy ez erőszakhoz vezessen. Lil JoJo halála után egy barátja máris halálosan megfenyegette a Twitteren Keefet és több társát.

Chief Keef összetűzésbe keveredett Lupe Fiascóval is, aki nemrég azt nyilatkozta, hogy elkeseríti, ami szülővárosában, Chicagóban történik: a bandaháborúk a szegénynegyedeket "háborús övezetté" teszik. "Chief Keef megrémiszt. Nem személyesen ő, hanem az a kultúra, amit ő képvisel. Ugrásszerűen megnőtt a gyilkosságok száma, és ha megnézed, kik az elkövetők, azt látod, hogy 13-19 éves srácok, és mindegyik pont úgy néz ki, mint Chief Keef." Utóbbi megtámadva érezte magát, megüzente, hogy ha összefutnak, hát "jól pofán veri a baromarcú négert". Lupe Fiasco azonban nem ment be ebbe az utcába: "Úgy ismerem ezt az utcai módit, mint a tenyeremet. Csak kivesz és kivesz belőled, míg a végén nem marad semmi. Nem megyek ebbe bele, azok miatt a kölykök miatt, akik felnéznek rám: meg akarom nekik mutatni, hogy van jobb módja is a dolgok intézésének."