Vágólapra másolva!
A Dallas Mavericksben és a Los Angeles Clippersben is megfordult Nick Fazekas szeretett volna magyar válogatott lenni, de mivel már szerepelt az egyik amerikai korosztályos együttesben, terve nem valósulhat meg.

A magyar felmenőkkel rendelkező 211 centis center, Nick Fazekas szeretett volna magyar válogatott lenni, de vágya nem teljesülhet, hiszen már szerepelt az egyik amerikai korosztályos válogatottban, így a szabályok szerint más nemzet színeiben nem szerepelhet.

Az NBA-ben is szerepelt Fazekas felvette a kapcsolatot Sterbenz Tamással, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének a főtitkárával, illetve Rátgéber László szövetségi kapitánnyal, akik megpróbáltak segíteni neki, de nem jártak sikerrel. "Abban még tudunk neki segíteni, ha magyar állampolgár szeretne lenni, de sajnos a válogatott nem lehet pluszmotiváció a számára."

"Nagyon szomorúvá tesz, hogy nem vagyok honosítható, mert már szerepeltem az amerikai csapatban" - nyilatkozta az [origo]-nak a 27 éves játékos, akinek a nagyszülei 56-os menekültek voltak. "Rendkívül szomorú vagyok, hogy nem lehetek magyar válogatott" - tette hozzá.

A Dallas Mavericksben és a Los Angeles Clippersben is megfordult játékos az Egyesült Államokban született, és a nagyszerű egyetemi évek után kóstolhatott bele az NBA-be.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

A University of Nevada centereként az egyetem történetének legsikeresebb játékosa lett, 2006 novemberében döntötte meg Edgar Jones 1979-es 1877 pontos rekordját. Egy évvel később a Dallas Mavericks foglalta le a játékjogát a draft harmincnegyedik kiválasztottjaként. Mindössze négy mérkőzést játszhatott a texasi csapatban, majd ugyancsak a 2007-2008-as évadban 22 meccset játszhatott a Los Angeles Clippersben.

Egy év NBA után Európában folytatta, a belga Base Oostende (2008-2009), a francia ASVEL Lyon-Villeurbanne (2009) és JDA Dijon (2009-10) után tavaly visszatért hazájába, és az NBA alatti D-ligában szereplő Reno Bighorns csapatához igazolt, sérülése miatt azonban alig-alig léphetett pályára.

2011 szeptemberében felfigyelt a játékosra az Albacomp, ám nem tudtak a felek megegyezni. Tavaly a fülöp-szigeteki Petron Blaze Boostersben szerepelt, idén pedig a malajziai ASEAN-ligában próbál szerencsét a San Miguel Beermen csapatában.