Tobin járhatja át Nyugat-Európát

Vágólapra másolva!
Francia mintára a spanyol kormány is bevezetheti a különböző pénzügyi tranzakciókra kivetett adót, ismertebb nevén a Tobin-adót. Augusztus 1-től Franciaországban az értékpapírok egy meghatározott csoportjának kereskedését ilyen tranzakciós adó terheli. A spanyol költségvetésért felelős minisztérium mára tervezte az ülését, ahol döntenek az adó sorsáról, azonban nagy eséllyel csúszni fog a beiktatása.  
Vágólapra másolva!

A Cinco Dias spanyol napilap szerint a minisztérium a mai ülésen dönthetett volna a speciális közteher beiktatásáról. A Wall Street Journal legfrissebb információi alapján az adónem bevezetése jövő évre tevődhet át, mivel a kormány több európai uniós szervvel is egyeztetne és csak a jóváhagyás után implementálná a Tobin-adót.

A pénzügyi tranzakciós adónak múltja van, számos országban már több mint két évtizede iktatták be az aktuális politikai döntéshozók. Hasznossága és megítélése azonban felemás, hiszen sokan vélik úgy, hogy elkergeti a befektetőket az adott ország tőkepiacáról, mások viszont a költségvetés szempontjából transzparens illetve releváns bevételi forrásként tekintenek rá. A lenti táblázatban a GDP-arányos Tobin-adóból származó bevételeket láthatjuk. Láthatjuk, hogy a klasszikuson konzervatívabb tőzsdéken (Svájc kivételével) vagy nagyon alacsony vagy nulla a teher mértéke, más országokban viszont biztos kormányzati bevételi forrásként funkcionál a Tobin-adó.