Vágólapra másolva!
A nyári Eb-csata visszavágójaként várt angol-ukrán rangadó mellett a világbajnok grúziai bemutatkozása érdemel figyelmet a vb-selejtezők keddi műsorából, Vicente Del Bosque csapata tovább építheti a selejtezőkön jegyzett hihetetlen sorozatát. A csoportelsőségért a spanyolokkal versenyző franciáknak a fehéroroszok elleni 2010-es bukást kell feledtetniük, míg a Feröer ellen halovány németekre Bécsben vár fogós feladat.

Míg a legtöbb európai ország múlt pénteken is selejtezőt játszott, addig Spanyolország egy Szaúd-Arábia elleni barátságos mérkőzéssel melegített. A spanyolok simán nyertek 5-0-ra, és a szaúdiak szövetségi kapitánya, Frank Rijkaard a mérkőzés után kijelentette: "Még sohasem láttam válogatottat olyan jól játszani, mint ezt a spanyol csapatot".

Pedig Vicente del Bosque még pihentette is néhány kulcsemberét, így például Xabi Alonso nem játszott, míg Sergio Ramos, Andrés Iniesta, David Silva és Xavi csak csereként léptek pályára. Szintén a kispadról állt be a hosszú sérüléséből felépült David Villa, aki gólt is szerzett, és a spanyol sportsajtó ezt ünnepelte a legjobban azzal együtt, hogy csak tizenegyesből esett. Spanyolország pontvesztése már csak azért is szenzációszámba menne, mert az aktuális világ- és Európa-bajnok a legutóbbi 22 selejtezőjét egyaránt megnyerte, utoljára 2007 szeptemberében veszített pontot Izland ellen.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero
A spanyol sajtó Villa gólját tartotta a legfontosabbnak a vb-rajt előtti meccsen

A francia középpálya nem biztos, hogy elég lesz

A spanyolok már csak azért sem engedhetik meg maguknak a döntetlent, mert csoportjukban ott van a francia együttes is, amely egy Finnország elleni, idegenbeli 1-0-s győzelemmel nyitott. A nyáron kinevezett Didier Deschamps együttese a második meccsén Fehéroroszországot fogadja, amely két éve megtréfálta a franciákat, a 2012-es Eb selejtezői során 1-0-ra nyerni tudott a Stade de France-ban.

A szakvezető szerint a franciáknak elsősorban a támadójátékban kell javulniuk, a középcsatár, Karim Benzema a finnek ellen rendre visszalépett a középpályára, azonban így nem maradt megjátszható ember az ellenfél kapuja előtt. A mindent eldöntő találatot is egy középpályás szerezte, és Abou Diabyt Deschamps nem győzte dicsérni a meccs után: "Rendkívül sokoldalú, megszerzi a labdát, fel tudja vinni a támadásokhoz és képes gólt is szerezni".

Forrás: AFP/Bertrand Guay
Deschampsnak második tétmeccsén is kötelező a siker a francia kispadon

Blohin Kassai hibájával helyezte nyomás alá a török bírót

Az angolok egy rendkívül magabiztos, Moldova elleni idegenbeli 5-0-s győzelemmel rajtoltak, és Ukrajna ellen a Wembleyben valószínűleg sokkal nehezebb dolguk lesz. Roy Hodgson már eleve nem számíthatott öt alapemberére (Wayne Rooney, Andy Carroll, Gareth Barry, Ashley Young és Scott Parker is sérült), és a moldávok ellen a középhátvéd John Terry is kidőlt a sorból.

Az ukránoknak ez lesz az első selejtezőjük, és hosszú idő után először játszanak tétmeccset a nyáron visszavonult Andrij Sevcsenko nélkül. A két válogatott az Európa-bajnokságon elsősorban Kassai Viktor és stábja maitt vívott emlékezetes mérkőzést. A magyar bíró nem ítélt gólt, amikor Terry a gólvonalon túlról húzta ki a labdát egy ukrán ziccert követően, így a meccset az angolok nyerték 1-0-ra, a házigazda pedig kiesett. A vendégek mestere, Oleh Blogin természetesen a mérkőzés előtt megemlítette a szellemgólt, hátha a meccset vezető török játékvezetőnek, Cüneyt Cakirnak sorsdöntő pillanatban is az eszébe jut.

Nagyon jó és nagyon rossz nap kell az osztrákoknak

Ha a két csapat játékerejét tekintve nem is, de a közös múltat tekintve mindenképpen az Ausztria-Németország összecsapás a keddi játéknap egyik rangadója, és az osztrákok abban bíznak, hogy végre megszakad a rossz sorozatuk a nagy testvér ellen. "Ha nagyon jó napot fogunk ki, és ők nagyon nem jót, lehet esélyünk" - fogalmazott Garics György, a hazaiak magyar származású hátvédje.

A németek a legutóbbi hét meccsüket megnyerték az osztrákok ellen, és összesen 25 gólt szereztek. Ausztria utoljára 1986-ban tudott nyerni, a vereséget pedig 20 év óta egyszer sem úszta meg.

Forrás: AFP/Christof Stache
Löwnek fel kell pörgetnie csapatát a kedd esti bécsi fellépésre

A mostani optimizmus fő oka, hogy az osztrák keret nagy része a német Bundesligában szerepel, ráadásul Ausztriában úgy vélik, hogy a Nationalelf nincsen csúcsformában, elvégre nyögvenyelős játékkal csak 3-0-ra nyert Feröer ellen hazai pályán.

A német szakvezető, Joachim Löw szerint a csapat fő problémája a rossz helyzetkihasználás. "Túl sok helyzetre van szükségünk ahhoz, hogy gólt szerezzünk" - magyarázta a tréner, akinek helyzetét nem segíti, hogy gyakorlatilag csupán két középcsatára van, akik közül az egyik, Mario Gomez sérült, így mindössze Miroslav Kloséra számíthat.

A keddi program

A csoport: Skócia-Macedónia, Szerbia-Wales, Belgium-Horvátország.
B csoport: Olaszország-Málta, Bulgária-Örményország.
C csoport: Ausztria-Németország, Svédország-Kazahsztán.
D csoport: Románia-Andorra, Magyarország-Hollandia, Törökország-Észtország.
E csoport: Ciprus-Izland, Norvégia-Szlovénia, Svájc-Albánia.
F csoport: Észak-Írország-Luxemburg, Izrael-Oroszország, Portugália-Azerbajdzsán.
G csoport: Bosznia-Hercegovina-Lettország, Szlovákia-Liechtenstein, Görögország-Litvánia.
H csoport: Anglia-Ukrajna, San Marino-Montenegró, Lengyelország-Moldova.
I csoport: Franciaország-Fehéroroszország, Grúzia-Spanyolország.

www.globalsoccerapp.com