Új Mt.: mi kerüljön az új munkaszerződésbe?

Vágólapra másolva!
A júliustól hatályos új Munka törvénykönyve új szemléletet hoz a munkaszerződések tekintetében is, a hangsúly alapvetően a felek megállapodására helyeződik - mondta el a Jádi Németh Ügyvédi Iroda szakértője egy szerdai munkajogi konferencián "Mi kerüljön az új munkaszerződésbe?" című előadásában. Dr. Fülöp Éva szerint a változások okán is érdemes számba venni, hogy minek kell bekerülni az új munkaszerződésekbe és az érvényes munkaszerződéseknek mit kell tartalmazniuk.
Vágólapra másolva!

Az új törvény új szemléletet is hoz, és előtérbe kerül a munkaszerződések magánjogi megközelítése, a kódex a hangsúlyt egyértelműen a felek megállapodására helyezi - húzta alá a Jádi Németh Ügyvédi Iroda szakértője. Ám ettől a megállapodástól is el lehet térni, akár a munkavállaló hátrányára is a jogszabály kifejezett rendelkezése alapján, illetve minden egyéb esetben is, ha az eltérés az egymással összefüggő rendelkezések összehasonlításának eredményeként a munkavállaló javára történik.

Dr. Fülöp Éva rámutatott: két alapvető, előzetes kérdést érdemes tisztázni, az első, hogy szükséges-e módosítani a munkaszerződéseket, a másik: célszerű-e változtatni a munkajogi iratokon. A munkaszerződések módosítása tekintetében jogi kényszer nincs, ám érdemes megvizsgálni, hogy a munkaszerződésben foglalt szabály eltér-e az új Munka törvénykönyvétől.

Azokra a kérdésekre is gondot kell fordítani, hogy vajon megengedett-e az eltérés az új Munka törvénykönyve alapján, illetve mi a teendő akkor, ha a munkaszerződésben foglaltak eltérnek az új kódextől, ám az eltérésre nincs törvényes lehetőség.

Mi kerüljön feltétlenül a munkaszerződésekbe?

A Jádi Németh Ügyvédi Iroda szakértője szerint a munkaszerződés létrejöttéhez szükséges tartalmi elemek az alapbér és a munkakör, ezek hiányában létre sem jön a munkaviszony a felek között. Ennek következtében az érvénytelenség jogkövetkezményeit nem is lehet alkalmazni, hanem a Polgári törvénykönyv jogalap nélküli gazdagodásra vonatkozó szabályai szerint kell elszámolni.

Az érvényes munkaszerződés tartalmazza a felek nevét, megnevezését, a munkaviszony szempontjából lényeges adataikat, illetve nem tartalmaz a munkaviszonyra vonatkozó szabállyal ellentétes rendelkezéseket.

Dr. Fülöp Éva rámutatott: a semmis megállapodások sorsa az, hogy érvénytelenek, kivéve, ha a munkaviszonyra vonatkozó szabályok más jogkövetkezményt állapít meg. Az érvénytelenség okát pedig a feleknek el kell hárítaniuk, és az érvénytelen megállapodás alapján létrejött jogviszonyt a munkáltató köteles azonnali hatállyal megszüntetni.

További szükségszerű tartalmi elemek a munkavégzés helye, a munkaszerződés tartalma, a munkaviszony kezdő időpontja, a próbaidő és a munkaidő. Ha ezekről nem rendelkezik a munkaszerződés, akkor a Munka törvénykönyvének valamely kötelező szabálya jön be.

Hol van lehetőség az eltérő megállapodásra munkaszerződéssel?

Eltérő megállapodásra a következő körben van lehetőség: a jognyilatkozatokat alaki kötöttség nélkül lehet megtenni, a munkaviszony általános teljes napi munkaidőben történő foglalkoztatással jön létre, a bérpótlék számítási alapja a munkavállaló alapbére és a munkabért utólag legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni.

Eltérő megállapodásra kollektív szerződés útján is lehetőség van, így a napon naptári napot kell érteni, a próbaidő tartama legfeljebb hat hónap, a felmondási idő harminc napnál hosszabb is lehet, a rendkívüli munkaidő tartama legfeljebb 300 óra egy naptári évben, és gondatlan károkozás esetén a kártérítés mértéke legfeljebb nyolc havi távolléti díj összege lehet - fejezte be a Jádi Németh Ügyvédi Iroda szakértője.