Mamutbefektetésre készül a China Construction Bank

Vágólapra másolva!
A China Construction Bank (CCB) jelentős, akár 15 milliárd dollár értékű európai terjeszkedési szándékáról tájékoztatta a sajtót a hétvégén. Konkrét célpontokat egyelőre nem nevezett meg a társaság, de a francia, a brit és német piacokat tekintik a legvonzóbbnak. Ez az üzlet lehetne a kínai bankszektor eddigi legjelentősebb külföldi tranzakciója, ami azért is érdekes, mert a korábbi rosszul elsült ügyletek után sokáig távol tartotta magát az ázsiai ország az európai pénzügyi intézményektől.
Vágólapra másolva!

Mamutléptékű terjeszkedés

Mérlegfőösszeg szerint az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) után, a második legnagyobb kínai hitelintézet akár 15 milliárd dollárt is hajlandó lenne nyugati terjeszkedésre szánni - mondta Wang Hongzhang a pénzintézet első embere. Akár egy egész bankot, de minimum 30-50 százalékos tulajdonrészt szeretnének vásárolni, és a brit, német vagy francia bankokat tartják a legvonzóbbnak.

Az akvizíció célja mindenképpen a nemzetközi jelenlét megszerzése lenne, nem kívánnak csupán egy országra fókuszálni - mondta Wang. A CCB tranzakciója lenne a kínai bankszektor eddigi legnagyobb külföldi akvizíciója; idáig az ICBC 5,5 milliárd dolláros, a dél-afrikai Standard Bank 20 százalékára irányuló felvásárlása volt a legnagyobb üzlet.

Kis bankot teljesen, nagyot részben vehet meg

Befektetési bankárok szerint a részben államosított bankok lehetnek a legkézenfekvőbb célpontok, így például a 31,6 milliárd fontos (51,2 milliárd dollár) kapitalizációjú Royal Bank of Scotland, és a német 9 milliárd eurós (11,8 milliárd dollár) Commerzbank is szóba jöhet.

Az európai, tőzsdén jegyzett bankok árazási szintje jelenleg igen alacsony, ami vonzó felvásárlási célpontokká teheti őket, annak ellenére, hogy a kínai pénzügyi szektor a múltban óvatossá vált a korábbi rossz tranzakciók és az aktuális európai nehézségek láttán. A legnagyobb állami befektetési alap, a China Investment Corporation még a válság kitörése előtt vásárolt be Morgan Stanley és Blackstone részvényekből, míg a China Development Bank a Barclaysben, a Ping An biztosítótársaság pedig a Fortisban szerzett részesedést rossz időben.