Cégeladás - mikor állapítható meg a részesedésétől megvált tag felelőssége?

Vágólapra másolva!
A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője szerint a csődtörvénynek az eladó tag felelősségére vonatkozó, márciustól bevezetett új szabályai fokozott óvatosságra intik a feleket egy vállalatfelvásárlási tranzakció során. Dr. Gyimesi Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a későbbi felelősség elkerülése érdekében az eladónak indokolt a tranzakció során bizonyítékot gyűjtenie arról, hogy a céltársaság az átruházáskor fizetőképes volt. Különös megfontoltság indokolt abban az esetben, amikor az átruházás pillanatában a társaság fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben van (vagy esetleg már fizetésképtelen), hiszen ilyenkor az eladó későbbi felelősségét csak annak bizonyításával tudja elkerülni, hogy jóhiszeműen, a hitelezők érdekeinek figyelembe vételével járt el.
Vágólapra másolva!

Mint ahogy a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője kifejtette, a csődtörvény 2012. március 1-től hatályos módosításával a jogalkotó jelentős mértékben kiszélesítette azoknak az eseteknek körét, amikor a társasági részesdésétől megvált tag (részvényes) korlátlan felelőssége a társaság tartozásaiért megállapítható.

Bár a módosítást megelőzően a csődtörvény már bizonyos feltételekkel lehetővé tette a társasági részesedésétől megvált tag felelősségének megállapíthatóságát, ezek az esetkörök elsősorban az úgynevezett "cégfantomizálás" visszaszorítására irányultak.

Az újonnan bevezetett szabályok azonban, Dr. Gyimesi Péter szerint, már a valós üzleti alapokon nyugvó vállaltfelvásárlási tranzakciókat is jelentősen érintik, és fokozott óvatosságot igényelnek az ilyen tranzakciókban részt vevő eladóktól.

A felelősség megállapíthatóságának feltételei

A márciustól hatályos jogszabályszöveg alapján az eladó felelőssége a felszámolási eljárás hatálya alá került társaság tartozásaiért akkor állhat fenn, ha részesedése átruházását megelőzően a társaságban többségi befolyással rendelkezett és a részesedés átruházását követően még nem telt el három év.

Ilyen esetben a bíróság megállapíthatja a részesedésétől megvált tag felelősségét a felszámolási eljárásban ki nem elégített valamennyi hitelezői követelés tekintetében, kivéve, ha a részesedésétől megvált tag bizonyítani tudja, hogy a felelősség alóli mentesülésnek későbbiekben ismertetett valamennyi feltétele fennáll.

A szabály tehát az eladó tag közvetlen és korlátlan felelősségét állapítja meg a társaság hitelezőivel szemben - függetlenül attól, hogy az eladó esetleg már 2 éve semmilyen kapcsolatban nem áll a társasággal. Míg ez a szabály egyrészt megtöri a korlátolt felelősség általános elvét (hiszen mindaddig, amíg tag volt, az eladó felelőssége a társaság tartozásaiért korlátozott volt), másrészt váratlan, veszélyes és sokszor méltánytalan élethelyzeteket eredményezhet.

A felelősség alóli mentesülés lehetőségei

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője kiemelte: a részesedésétől megvált tag a társaság tartozásaiért való, fentiekben ismertetett felelőssége mentesülhet ugyan, de ehhez bizonyítania kell,, hogy a részesedés átruházásának időpontjában a társaság még fizetőképes volt és a tartozás felhalmozódása csak ezt követően következett be. Mentesül az eladó tag akkor is, ha azt bizonyítja, hogy a társaság ugyan fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben volt, vagy nem volt fizetőképes, de a tag az átruházás során jóhiszeműen és a hitelezők érdekeinek figyelembevételével járt el.

A részesedésétől megvált tag felelőssége megállapításának kockázata, Dr. Gyimesi Péter szerint, nem látszik jelentősnek abban az esetben, ha a társaság a részesedés átruházásának időpontjában még fizetőképes volt. Annak igazolására, hogy a társaság az átruházáskor még fizetőképes volt, az eladó tagnak célszerű beszereznie a társaság ügyvezetésétől a társaság adásvétel napjára elkészített mérlegét, valamint ezen kívül a társaság pénzügyi helyzetét alátámasztó egyéb dokumentumokat, és indokolt ezen dokumentumokat három évig megtartania.

Fokozott kockázat

Könnyen létrejöhet azonban olyan tranzakció, figyelmeztet a szekértő, amelyben egy fizetésképtelen vagy fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben lévő társaság az adásvétel tárgya. Egy ilyen helyzetben a részesedésétől megvált tag felelőssége megállapításának kockázata lényegesen nagyobb. Ebben az esetben ugyanis a részesedésétől megvált tag a társaság tartozásaiért való felelőssége megállapításának kockázatát csak abban az esetben kerülheti el, ha bizonyítani tudja, hogy az átruházás során jóhiszeműen és a hitelezők érdekeinek figyelembevételével járt el.

Dr. Gyimesi Péter szerint nagyon fontos tudnivaló, hogy a fokozott kockázatot ilyen esetben az azzal kapcsolatos bizonytalanság jelenti, hogy milyen feltételek fennállása esetén tekinthető egy fizetésképtelen társaságban fennálló részesedés átruházása jóhiszeműnek. Feltételezhető, hogy amennyiben a társaság bizonyíthatóan nem a tagnak felróható okból került fizetésképtelen helyzetbe, és a vevő a részesedést az annak átruházására kötött megállapodásban is rögzített módon azért kívánja megszerezni, hogy a társaságot reorganizálja, akkor ezzel az átruházó jóhiszeműsége bizonyítható.

Azonban még ha a jóhiszeműség bizonyítható is, a felelősség alóli mentesülésnek a feltétele annak bizonyítása is, hogy az eladó az átruházás során a hitelezők érdekeinek figyelembevételével járt el. Ennek bizonyíthatósága még a jóhiszeműség bizonyíthatóságánál is több problémát vet fel. Eleve kérdéses lehet például, hogy egy társaság-átruházás mennyiben szolgálja vagy sérti a hitelezők érdekeit. Kiforratlan ezért, hogy egy átruházás során mit kell tennie a vevőnek és az eladónak annak bizonyítására, hogy az átruházáskor a hitelezők érdekeit figyelembe vették. Ez várhatóan jogvitákhoz fog vezetni a jövőben - hangsúlyozta a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.