Vágólapra másolva!
Virgilius Alekna kétszeres olimpiai bajnok litván diszkoszvető szerint az országának olyan szintre kell eljutnia, mint Dániának és Magyarországnak, amelyek annak ellenére, hogy kis országok, sok érmet nyernek a játékokon.

A mostani idény végén visszavonuló atléta megpályázza a Litván Olimpiai Bizottság elnöki posztját. A 40 éves Alekna elismeréssel szólt arról, hogy a balti állam története legjobb eredményét produkálta Londonban az öt medál, benne két arany megszerzésével, ám szerinte még többre képes a litván sport.

"Ha megválasztanak, mielőbb el akarom érni, hogy legkiválóbb sportolóink a mostaninál sokkal jobb körülmények között edzhessenek, készülhessenek fel a versenyekre, mert akkor még gazdagabb lesz a éremtermésünk" - jelentette ki Alekna, aki volt világ- és Európa-bajnok is, 2000-ben és 2004-ben nyert olimpiai bajnoki címet, 2008-ban, Pekingben pedig harmadikként végzett.

A londoni olimpián Magyarország kilencedik lett az éremtáblázaton (8 arany, 4 ezüst, 5 bronz), Dánia a 29. (2, 4, 3), Litvánia pedig a 34. (2, 1, 2) helyen zárt.