Ilyen a Hold felszíne 3D-ben

Hold, 3d, LRO
Vágólapra másolva!
A Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda első háromdimenziós felvételei korábban sosem látott módon mutatják be a Holdat. A felszínről közzétett legfrissebb felvételeket elnézve az embernek szinte kedve támad hegyet mászni a Holdon.
Vágólapra másolva!

A Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda 2009 óta kering a Hold körül, és minden korábbi űreszköznél részletesebben tanulmányozza az égitestet. Az eltelt 3 évben a szonda számtalan látványos felvételt készített már a Holdról, s a NASA néhány nappal ezelőtt közzétette az első háromdimenziós képeket is az égitest felszínéről. A felvételekkel a kutatók tanulmányozhatják az érdekes geológiai formákat, például krátereket, lávafolyamokat és a tektonikai jellemzőket is.

Forrás: NASA/GSFC/Arizona State University
Kattintson a képre a további felvételek megtekintéséhez!

A térérzékelést az ember annak köszönheti, hogy a két szem átfedésben, de eltérő szögből látja a világot, és a beérkezett információt az agy összekombinálja. Az LRO kamerája a térhatású felvételekhez két, részben átfedő nézőpontból készített képeket, és ezeket utólagosan, számítógépen alakították egy felvétellé az Arizona Egyetemen. A képek megtekintéséhez piros-kék 3D szemüveg szükséges.