Mindenki kereshet pénzt a YouTube-bal

Tankcsapda, Sidlovics Gábor, Sidi, magyar YouTube, partner program
Vágólapra másolva!
Nem csak Ákos, Fluor, hanem bárki kereshet népszerű videókkal, ha partnere lesz a YouTube-nak.
Vágólapra másolva!

Szeptember 26-tól mindenki számára elérhető Magyarországon a YouTube partner programja. Ez egyszerűen szólva annyit jelent, hogy bárki engedélyezheti, hogy feltöltött videóihoz reklámokat társítson a YouTube, és az ebből keletkező bevétel több mint felét meg is kapja. Ehhez mindössze néhány percet kell eltölteni a csatornája Beállítások menüpontjában, illetve természetesen szükséges, hogy ő maga legyen a videók jogtulajdonosa. (Ezt a YouTube Content ID nevű programja ellenőrzi igen hatékonyan.) Amikor márciusban elindult a magyar YouTube, akkor még csak néhány kiemelt cég volt partneri státusban, lemezkiadók, tévécsatornák, a Sziget stb. Most csatlakozott Ákos, Boros Lajos, az Újpest FC, a Videoton FC, a Hollywood Hírügynökség, a Szertár és a FixTV - de a lényeg inkább az, hogy bárki megteheti ezt.

Fontos tudni, hogy a YouTube nem a megtekintések száma alapján fizet, hanem a reklámbevétel egy bizonyos hányadát adja át; ez pedig nagyon sok mindentől függ. Többek között attól, hogy milyen típusúak ezek a reklámok, mennyien kattintanak rájuk, vagy hányan nézik végig a videók előtt esetleg elinduló filmecskéket - ugyanis a megrendelő csak ebben az esetben fizet, megszakított reklámnál nem. Heal Edina, a Google Magyarország vezetője a Quartnak elmondta, hogy voltak ugyan hangos panaszok, amikor elindult ez az ún. TrueView reklámozás a magyarított YouTube-on, valójában azonban igen magas, 20 százalékos arányban nézik végig a felhasználók a hirdetéseket. De az is befolyásolja a bevételt, hogy mely országból érkezik sok látogató: például egyelőre egy brit néző által megtekintett reklám után többet fizet a megrendelő, mint egy magyarért. (A netezőket ugyan csak közvetve, de azért érinti, hogy az említett TrueView visszajelzéseket szolgáltat a hirdetőnek is, aki így például ellenőrizheti, hogy tényleg megfogja-e a nézőket egy reklám, még mielőtt mondjuk nagyságrendekkel több pénzért azt a tévékhez is eljuttatja. A TrueView-ről bővebben itt lehet olvasni.)

Az igaz ugyan, hogy a felhasználó és reménybeli YouTube-sztár csak a tartalmat adja, a technikai kereteket és a reklámértékesítést pedig a Google - azonban ez nem jelenti azt, hogy az, aki szeretne internetes videóiból megélni, annak elég csak a lehető legjobb tartalmakat előállítania. Fontos, hogy jól "karbantartsa" csatornáját, ellássa például anyagait a megfelelő adatokkal, címkékkel, amik segítik azt, hogy a nézők rátaláljanak. Heal Edina a Quartnak azt mondta, hogy nemzetközi tapasztalatok szerint ugyanaz a videó egy megfelelően menedzselt csatornán akár százszoros nézettséget is elérhet ahhoz képest, ha oda nem figyelve csak úgy feltöltik, és így persze jóval nagyobb a bevétel is. Szinger András, az Artisjus főigazgatója a YouTube sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a korábbiakhoz képest ez a felület a zenészektől - és persze mindenki mástól - "fokozott öngondoskodást" igényel. Ebben az Artisjus, illetve a Google Magyarország igyekszik segíteni tájékoztató.