Mégsem kap kényszerszabadságot a Transocean

Vágólapra másolva!
Mégsem szünteti be a Rio de Janeiro-i fellebbviteli bíróság a Transocean brazíliai operációit - szól a mai határozat. Szintén friss hír, hogy újabb megbízást kap a társaság a Shelltől, ami értelmében négy mélytengeri fúrótornyot köteles leszállítani a Transocean 2015 közepéig az európai partnernek.
Vágólapra másolva!

Megnyugodhatnak az elemzők is

A múlt heti fejlemények még arról szóltak, hogy október 27-ig a Transocean 9 fúrótornyában állnak le a munkálatok. A végzést a cég Sedco nevű fúrótornyához közeli tavalyi szivárgás idézte elő, a leállítást 30 napon belül kellett volna megkezdeni. A fellebbviteli bíróság döntése alapján azonban átmenetileg felfüggeszti a pénteki döntését. Egyedül a Campo de Frade-i mezején köteles beszűntetni az operációit az olajipari társaság.

A Rio De Janeiro-i bíróság döntése igencsak meglepte az iparági elemzőket, köztük a KBC Asset Management illetékeseit is. A belga szakemberek úgy vélték, hogy a brazil gazdaság jelentős nyersanyagipari kitettsége, valamint a Petrobas, a Transocean és most már a Shell között eredményes kooperáció meghatja a döntéshozókat és hatályon kívül helyezik az eljárást.

A cég vezérigazgatója a múlt heti bírósági vesszőfutás után sem lett pesszimista. Steven Newman szerint a társaság át tudta volna vészelni a felfüggesztést is, viszont az a KBC szerint az árbevétel 11 százalékának kiesése igencsak érzékenyen érintette volna a Transoceant. Az értékesítések ekkora hányada származik ugyanis a dél-amerikai államból, valamint az üzemi eredmény 13 százalékát "termeli ki" Brazíliában a társaság.

Egyre vonzóbb a papír

A múlt heti megdöbbenés ellenére tartották a 65 dolláros célárfolyamukat a KBC elemzői és vételre ajánlják a papírt. A részvény árazása történelmi mélyponton van, ahonnan könnyen egy masszív emelkedés jöhet. Ehhez több dolognak kell teljesülnie, így a BP Macondo-öbölbeli szivárgását követő negatív eseménysorozatnak is le kell csengenie ahhoz, hogy a fair értéke felé lóduljon meg az árfolyam.

Az elemzők meglátása azonban az eddigi optimizmushoz képest tovább javult a Shell ügylet révén. Szerintük a szerződés egyértelmű jele lehet a mélytengeri fúrótornyokra való igény bővülésének, ebben pedig nagyon erős a Transocean. Roppant nagy potenciál lehet a mélytengeri fúrótornyokban, ami egyúttal a Transocean fúrótorony-flottáját is, a cég számára előnyösen árazhatja át.

Transocean (NYSE)