Robbanás a vegyipari üzemben, a riválisok profitálnak

Vágólapra másolva!
Felrobbant két akrilsav és egy toluol tartály a világ harmadik legnagyobb savgyártójának számító Nippon Shokubai egyik japán üzemében.
Vágólapra másolva!

A robbanás szombat délután történt a cég Himeji városában lévő gyáregységében, ahol így kénytelenek felfüggeszteni a termelést a következő hat hónapra. Az akrilsav az SAP gyanta alkotórésze, amit műanyagok, festékek és egyéb termékek előállítására használnak.
Mivel ebből a gyárból kerül ki a világ SAP és akrilsav termelésének 20 illetve 10 százaléka, a kínálat visszaesése miatt emelkedés várható ezek áraiban.

A leállás legnagyobb nyertesei a rivális vállalatok -többek között a Solvay és az Arkema- lehetnek, akik máris bejelentették, hogy növelik kibocsátásukat, így pótolhatják a kieső mennyiséget. A termékeik iránt megnövekvő kereslet részvényeik árfolyamát is megemelheti, amit bizonyít, hogy az Arkema papírjait a KBC Securities Asset Management belga elemzői vételre ajánlják 81 eurós célárfolyam mellett.

A termelés szüneteltetése 10 százalékos jövedelmezőségi javulást eredményezett a szektorban, ami meglepőnek számít ilyen gazdasági környezetben.