Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb műtrágyagyártója 1,01 dolláros egy részvényre jutó profitról és 2,51 milliárd dollár nettó értékesítésről számolt be a mai gyorsjelentésében. A nyitás előtti kereskedésben már mínuszban mozog a részvény.
Vágólapra másolva!

A beszámoló sem nettó bevétel, sem EPS szintjén nem tudta túlszárnyalni a Bloomberg által megkérdezett elemzők konszenzusát. Az előbbi esetében 2,69 milliárd dollárra számítottak a szakemberek, holott a tényleges adat csak 2,51 milliárd dollár lett. Az egy részvényre jutó profit 1,04 dollárt tett ki, miközben 1,16 dollár volt a prognózis. Pozitív fejleménynek számít, hogy a bruttó margin a tavalyi 28 százalékról 30 százalékra hízott az augsztus végén zárult pénzügyi negyedév végén.

A vállalat közleménye alapján a profit 12 százalékos éves szintű csökkenésének az oka az alacsonyabb foszfát készítményekből származó eladás és az azokon realizált alacsonyabb árak. Ezen tényezők miatt zsugorodott a tavalyi 3,1 milliárd dollárról 2,51 milliárd dollárra a nettó árbevétel is. A vezérigazgató úgy véli, a termelésre negatívan hatottak a hurrikánok miatti leállások, illetve az elhúzódó szokásos éves üzemszünetek.

A társaság CEO-ja szerint a növényi tápanyagok piacának a kilátásai rendkívül pozitívak, ahol a Mosaic nagyon jól pozícionált, mivel ők a világ egyik legnagyobb műtrágya és foszfát előállítói. A termékeik iránt erősödhet a kereslet az idei rendkívüli szárazság miatt.

Augusztus 31-én a vállalat 3,6 milliárd dollár készpénzzel (vagy készpénz egyenértékessel) rendelkezett, míg a hosszabb távú hitelek nagysága 1 milliárd dollárt tett ki.

Mosaic (NYSE)

Mosaic