50 százalékkal növeli olajkitermelését a Maersk Oil

Vágólapra másolva!
Ma tartotta a befektetői napját az APM-Maersk Group, ahol ambiciózus célokat jelentett be a társaság, elsősorban a Maersk Oil leányvállalatát illetően. Az APM Terminals pedig a sajtóközlemény alapján a vezető hajókikötő és terminál üzemeltető szeretne lenni. Egyre inkább úgy fest, a cég az olajszektorban akar erősíteni. Szeptember végén pont erről a szituációról írtunk az APM-Maersk esetében, a piac viszont továbbra sem olajcégként értékeli a vállalatot.
Vágólapra másolva!

2020-ig 50 százalékkal szeretné megnövelni olajkitermelését a Maersk Oil, ezzel a jelenlegi 265 ezer hordós napi kitermelés 400 ezer hordóra bővülne. A növekedés motorja a már meglévő projektek kapacitásának a kihasználása, illetve az új területek feltérképezése, fejlesztése lenne.

Jelenleg 4 projekt van olyan stádiumban, ahonnan 2012-2014 között napi 58 ezer hordóra emelkedhet a kitermelés. A következő években a társaság a beruházásokra is külön figyelmet fordít, a jelenlegi 1-3 milliárd dolláros értéket 3-5 milliárd dollárra szeretnék növelni. Kutatásra 1 milliárd dollárt akarnak szánni azért, hogy ne legyen gond a 2020-as célok elérésével. A vállalat 2011. év végén 443 millió hordó bizonyított (nagy biztonsággal becsülhető) készlettel rendelkezett.

Szeptember végén írtunk az APM-Maersk vállalatról egy bővebb kitekintést, ahol érintettük a társaság olajszegmensénekjelentőségét. A 2011-es árbevétel 21 százaléka származott a Maersk Oilból, míg az EBITDA 68 százalékát adta. Az akkori irásunkban azt vizsgáltuk, hogy a piac nem olajcégként tekint a társaságra annak ellenére, hogy jelentős árbevételt és EBITDA-t ad a Maersk Oil a teljes cégcsoportnak. A mai stratégiai kitekintő a korábbi nézetünket erősíti meg.