Van már tipp, mi lehet a Mars-járó előtti tárgy

Vágólapra másolva!
A NASA legutóbbi, szerda délután kiadott közleménye szerint a Curiosity előtt fekvő tárgy egy szigetelésdarab lehet, amely az égi daruról eshetett le.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, az első "lapátolás" (felszíni mintavétel) után egy furcsa tárgyat fedeztek fel a Curiosity felvételein, amely a rover előtt hever a felszínen. Egy újabb, szerdán bemutatott felvételen már a tárgy alakja is kivehető volt, és az is kiderült, hogy műanyag lehet.

Forrás: NASA

A NASA legutóbbi információi szerint a szakértők megállapították, hogy a tárgy minden bizonnyal egy műanyag szigetelődarab, olyan, mint amilyenek a vezetékeket burkolják. Valószínű, hogy a landoláskor, a Mars-járót leresztő égi daruról hullott rá a roverre, amely eddig magával cipelte.

Logikus következtetés, hogy azért most esett le a felszínre, mert az első mintavétel után a robotkar rázni kezdte a lapátban lévő anyagot (a minta tisztítása és tömörítése céljából). A rezonanciától a szigetelésdarab a rover fedélzetének szélére sodródhatott, majd leesett.

A "nagy rejtély" tehát megoldódni látszik, amit az is bizonyít, hogy a kétnapos kényszerszünet után a NASA visszatér a kutatómunkához. További mintavételeket, a minták rázását és elemzését tervezik ugyanezen a helyen. Ezen kívül meteorológiai méréseket is végeznek, és egy új panorámakép is készül.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Az első lapátolás nyoma a felszínen, és a lapátban lévő minta, amelynek most folytatják az elemzését