Vágólapra másolva!
A tegnap megjelent közzététel szerint értékesíti részesedését az E-Star két magyar projektjében, az EETEK tranzakció során megszerzett győri RESZ és pécsi EPV projektekben. A hír legnagyobb negatívuma, hogy a befolyó 2,8 millió eurós összeget egyáltalán nem tudja majd a kötvények újrafinanszírozására fordítani a cég.
Vágólapra másolva!

Az EETEK tranzakció kapcsán a céghez kerülő győri RESZ és a Pécs melletti EPV Biogáz projektekben lévő részesedését értékesítette az E-Star. A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent bejelentésből kiderül, hogy a cég nem volt képes a jelen finanszírozási nehézségei közepette végrehajtani a szükséges átstrukturálási lépéseket. Korábban arról volt szó, hogy a lengyel banktól kapott 36 millió zloty összegű hitelből refinanszírozzák a RESZ projektet, de ezek szerint ez nem valósult meg teljes mértékben.

A vételár 2,8 millió euró, melyből 2,5 milliót az ügylet zárásakor, a fennmaradó részt pedig részletekben kapja meg az E-Star. A közlemény szerint ez az összeg egyáltalán nem különíthető el az október 24-i kötvénykifizetésre, mivel a cégnek rendeznie kell a sürgető likviditási problémáit.

A bejelentés két aspektusból is negatív a kötvényesek számára. Egyrészt a most októberi lejárat finanszírozási forrása még mindig nincs meg, másrészt pedig a cég jövőbeli pénztermelő képessége is egyre gyengébbé válik. Az újabb projektek értékesítésével és a magyar önkormányzati projektek bezárásával egyre kevesebb működé projektje marad a cégnek. Amennyiben tehát sikerül az október 24-én lejáró kötvényeket újrafinanszírozni, a jóval nagyobb volumenű 2014-es és 2015-ös lejáratok továbbra is Démoklész kardjaként fognak lebegni a cég felett.

E-Star

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]