Bear Grylls folytatja: túlélés szarvasürülékkel

Bear Grylls
Vágólapra másolva!
A túlélőművész Bear Grylls jövőre jelentkezik új produkcióval, amelyben vadonban kóválygó - és egymással versengő - csapatokat instruál majd. A tévést sokan támadták már, és ki is derült, hogy a korábbi műsorában látottak nem igazán felelnek meg a valóságnak - az azonban tény, hogy Grylls így is túlélt már jó néhány kemény helyzetet: annak idején a legfiatalabb britként mászta meg a Mount Everestet, az Atlanti-óceánt pedig egy felfújható csónakban szelte át.
Vágólapra másolva!

Bear Grylls tavaly távozott a Discoverytől, de botrányai ellenére is lehetett sejteni, hogy előbb-utóbb feltűnik majd valamelyik másik csatornán. A túlélőművész végül az NBC-hez igazolt, amely 2013 nyarán indítja Get Out Alive munkacímű realityjét, a Survivor vadabb változatát. A szinte már Az éhezők viadalá-t idéző műsorban két, egymással szembenálló csapatnak kell kijutnia valami olyan helyről, ahol embertelen körülmények uralkodnak - Grylls lesz kvázi az edzőjük, aki ellátja őket mindenféle tanácsokkal.

Discovery

"A Get Out Alive nyers, kemény és könyörtelen lesz, ugyanakkor megtanítja azokat az alapvető készségeket, amelyek egy napon talán az életedet mentik meg. A cél az, hogy felkészítsük az embereket a túlélésre, aminek kétségkívül meglesz a jutalma, de előtte egy kis fájdalmat is el kell szenvedni érte" - mondta Grylls a műsorról. "Láthattuk már Beart néhány elképesztő helyzetben, azt azonban még nem mutatta meg, mennyire fantasztikus tud lenni, amikor átadja a tudását másoknak" - tette hozzá a gyártó Electus cég vezetője, Chris Grant.

Korábbi tévéműsorában félrevezette a nézőket

A Wight-szigeten nevelkedett Bear Grylls 2006-ban, A túlélés törvényei című műsorával vált világszerte ismertté: a produkció az Egyesült Államokban az egyik legnézettebb kábeles show lett, az egész világon pedig körülbelül 1,2 milliárdan kísérték figyelemmel. A műsorban Grylls azt mutatta be, hogy miként lehet túlélni a legszélsőségesebb életkörülmények között, és híressé is váltak olyan túlkapásai, mint amikor szarvasürüléket evett, vagy épp megitta a saját vizeletét, hogy folyadékhoz jusson - bár utólag ezek a húzásai is megkérdőjelezhetők.

Discovery

2007-ben ugyanis robbant a bomba, Gryllst és a Discoveryt csalással vádolta a műsort átvevő Channel 4, amelynek - mint később kiderült, jogosan - az a gyanúja támadt, hogy a produkciónak nem minden részlete felel meg a valóságnak. A csatorna képviselői többek között azt állították, hogy Grylls korántsem aludt mindig a szabadban, a különféle szélsőséges körülmények közepette (mint azt a tévében láthattuk), hanem jó párszor egy kényelmes, fűtött vagy éppen légkondicionált motelben húzta meg magát a forgatások alatt.

A műsor mögött álló produkciós cég, a Diverse Television is beszállt akkor a vizsgálatba, így más turpisságokat is sikerült felgöngyölíteni: egy epizódban Grylls például vadlovakkal találkozott, amelyek az önkéntes nyomozók szerint valójában egy farmról kerültek oda. Az ehhez hasonló apró csalások azonban eltörpültek a lényeg mellett: Gryllst végig úgy ábrázolták, mint aki bárhol képes egyedül boldogulni, közben pedig operatőrök sokasága követte, és (a képernyőn kívül) egy egész stáb leste a kívánságait.

Discovery

A Discovery először csak egy rövid közleményben reagált a vádakra, amelynek a lényege az volt, hogy a biztonság és az egészség megőrzése előrébb való a virtusnál. Később a csatorna már újravágott verzióban vetítette a sorozatot, és az epizódok elején, illetve a vitatott jelenetek előtt egy felirattal vagy a főszereplő narrálásával jelentette be, hogy Grylls bizony sok segítséget kapott a stábtól, a különösen veszélyes jelenetek előtt pedig profi túlélők tanácsát is kikérte - amitől viszont az egész sorozat hiteltelenné vált, hisz pont az lett volna a célja, hogy az átlagembert készítse fel a túlélésre.

Ennek ellenére Grylls 2010-ben újabb műsorral állt elő: ez volt a tizenkét epizódot megért Worst Case Scenario, amelyben ugyancsak túlélési tanácsokat osztogatott - csak épp ezúttal a városban előforduló balesetek, szorult helyzetek esetére. A túlélőművész és a Discovery a sorozat kaszája után vált meg egymástól, és Gryllst azóta nem is láthattuk a képernyőn - tavaly viszont kiadta önéletrajzi könyvét, amely a Mud, Sweat and Tears: The Autobiography címet kapta.

Több világrekordot tudhat(ott) magáénak

Gryllsnek nem ez az első könyve, egy-egy meredekebb kalandját korábban is rögzítette már írásban. Vitathatatlan ugyanis, hogy - annak ellenére, hogy A túlélés törvényei-ben csalt - csinált már jó pár dolgot, amelyre kevesen vállalkoznának. 1998-ban, huszonhárom évesen mászta meg a Mount Everestet, ami akkor még rekordnak számított Nagy-Britanniában: a britek közül előtte senki nem jutott fel a csúcsra ilyen fiatalon. A rekordot azóta többször is megdöntötték, legutóbb - 2006-ban - Rob Gauntlett, aki egy héttel a tizenkilencedik születésnapja után hódította meg a hegyet. Grylls teljesítményét azonban mindenképp el kell ismerni, főleg úgy, hogy az expedíció előtt alig tizennyolc hónappal ejtőernyős balesetet szenvedett, és három gerinccsigolyáját összezúzta, az is kérdéses volt, hogy egyáltalán lábra tud-e újra állni.

Discovery

A kalandból is született könyv A srác, aki megmászta az Everestet címmel, mint ahogy Grylls óceánátkeléséről is olvashatunk (A fagyos óceánnal szemben). Az írás egy 2003-as expedíciót mutat be, amelynek során Grylls - négy társával - egy felfújható, ráadásul nyitott csónakban szelte át az Atlanti-óceán északi részét, ahol az óriási hullámok és jéghegyek mellett a hipotermiával is meg kellett küzdenie. Ehhez képest a kalandor három évvel korábbi attrakciója már csak mókának tűnik: akkor jetskivel kerülte meg Nagy-Britanniát, de eljátszotta azt is, hogy meztelenül, egy speciális fürdőkádban csorgott le a Temzén, a londoniak nem kis megrökönyödésére.

Hozzá kell tenni, hogy utóbbi két akciója nem csak az erőfitogtatásról vagy a magamutogatásról szólt, hiszen jótékony célt szolgált: a jetskizéssel a brit vízimentő szolgálat, a Royal National Lifeboat Institution számára gyűjtött pénzt, a rendhagyó fürdőzéssel pedig egy barátján akart segíteni, aki mindkét lábát elvesztette egy hegymászóbalesetben. Grylls évek óta együtt dolgozik a Global Angels nevű, gyermekeket segítő szervezettel is, amelynek javára szintén kieszelt pár hajmeresztő jótékonysági akciót, például felfújható csónakjával átszelte az Északnyugati átjárót is, előtte pedig az Antarktiszra indult hegyet mászni - ezt azonban idő előtt le kellett fújni, mivel egy szerencsétlen balesetben eltörte a vállát.

Discovery

A Global Angelst segítve a túlélőművész megdöntötte a beltéri - szimulált - szabadesés rekordját is, miután több mint másfél órát töltött egy e célra épített szélcsatornában. Emellett és a Mount Everest huszonhárom évesen való megmászása mellett még legalább két világrekordot felállított: 2005-ben - szintén jótékony céllal - közel nyolcezer méteres magasságban költötte el vacsoráját egy hőlégballon aljára függesztett asztalnál; 2007-ben pedig elsőként repült át motoros ernyővel a Mount Everest fölött.

Az már csak hab a tortán, hogy Grylls 2009-től a Brit Cserkészszövetség főcserkésze is, világszerte rengeteg motivációs beszédet tart, és márkaként több túrafelszerelés és túlélőeszköz viseli a nevét. 2000 óta házas, három fia is született, van tehát, aki aggódjon érte, amikor belevág következő hajmeresztő kalandjába.