Pornóparódiában is láthattuk már a Castle főhősét

Nathan Fillion
Vágólapra másolva!
Itthon is igen kedvelt a Castle című krimisorozat, amelynek férfi főszereplőjét korábban a Született feleségek-ben és a Firefly-ban is láthatták a magyar nézők. Nathan Fillion azonban nemcsak népszerű, nagy volumenű szériákban vállal szerepet, mindig kapható egy kis játékra is: szuperhősös viccmusicalben, szex nélküli pornóparódiában tűnt már fel, és animációs produkciókhoz is szívesen kölcsönzi a hangját.
Vágólapra másolva!

A kanadai Nathan Fillion 2009 óta játssza a Castle címszerepét, egy egocentrikus, de szerethető írót, aki a New York-i rendőrséggel együttműködve alkotja meg újabb történeteit - miközben számos bűnügy felderítésében is segédkezik. Első kalandjára, vagyis a pilotra az Egyesült Államokban 10,76 millióan voltak kíváncsiak, de a széria itthon is szépen teljesít: 2010-ben például a negyedik legnézettebb sorozat volt - a Cobra 11, A mentalista és az Árva angyal után -, ha csak az adott produkciók legnézettebb epizódjait vesszük alapul.

ABC

A szériát kétségkívül Richard Castle és Kate Beckett dinamikus kettőse mozgatja, amely hosszas keresési folyamat után jött létre, hisz a válogatás során Fillion úgy százhuszonöt színésznővel tartott olvasópróbát. A Beckettet alakító Stana Katic végül egy furcsa közjáték után került be a sorozatba: állítólag épp a sminkszobából tartott a meghallgatásra, amikor észrevette, hogy túl hosszú a blúza - szerzett hát egy ollót, és megkérte az éppen a folyosón kávézgató Filliont, hogy rövidítse meg a ruhadarabot. Valamelyik producer épp tanúja volt a jelenetnek, és eleget látott ahhoz, hogy tudja, a két színész között működni fog a kémia.

Ryan közlegénnyel keverték

A Castle előtt Filliont talán csak a sci-fi rajongók ismerték igazán jól - ő játszotta a Firefly-ban Malcolm Raynolds kapitányt -, a többi tévénézőnek inkább csak egy olyan alak lehetett, akit már tutira láttak valahol, de nem igazán tudtak hova tenni. A bal fülére süket színész pályája nem is indult egyenesen: szülei mindketten angoltanárok voltak, így kezdetben ő is inkább arra vágyott, hogy tanítsa a mesterséget - ha eredeti tervénél marad, ma maximum egy csapat középiskolás ismerné őt drámatanárként.

Aztán a főiskolán mégiscsak a színészet felé fordult, első szerepét huszonkét évesen kapta az Ordeal in the Arctic című tévéfilmben. Később feltűnt a Kerge város és a Végtelen határok egy-egy epizódjában is, és a Ryan közlegény megmentésé-ben is kapott egy kisebb szerepet - ő játszotta azt a katonát, akit ugyancsak James Frederick Ryannek hívnak, így a Ryan megmentésére indult különítmény tagjai először azt hiszik, őt kell hazavinniük.

ABC

1997-ben a Buffy, a vámpírok rémé-ben pályázott Angel szerepére, amelyet aztán David Boreanaz halászott el előle - aki most épp a Castle-höz hasonló Dr. Csont-ban alakítja Booth ügynököt. Fillion végül egy kevésbé emlékezetes produkcióban, a Két pasi meg egy csajszi-ban kapta meg első jelentősebb sorozatszerepét, a Buffy alkotója, Joss Whedon azonban nem feledkezett meg róla, és az utolsó évadra visszahívta a vámpíros szériába, Caleb szerepére. Whedon másik sorozatában, a Firefly-ban már a főszerepet játszotta Fillion, és például a Jubal Early nevű karakter is az ő révén került be a történetbe, hisz ugyanez a neve annak a polgárháborús altábornagynak is, akit a felmenői között tudhat.

Lökött szuperhős és kanos asztalos is volt

Whedon a későbbiekben is adott munkát Fillionnak, a Dr. Horrible's Sing-Along Blog című zenés websorozatában Captain Hammer szerepét bízta rá, aki Neil Patrick Harris (az Így jártam anyátokkal Barneyja) karakterével áll szemben. A színész itt egy narcisztikus szuperhőst alakított, aki egyfolytában olyan megjegyzéseket puffogtat, mint hogy "Nem járok edzőterembe. Természettől fogva ilyen a testem".

A vicces dalokkal megtűzdelt szuperhősös produkció után világossá vált, hogy Fillionnak nem kell a szomszédba mennie egy kis hülyéskedésért, és szívesen is játszik parodisztikus figurákat. Aria Giovanni pornószínésznő mellett feltűnt a Nailing Your Wife című pornóparódiában is, ahol egy asztalost játszott, aki egy elhanyagolt feleséget is szeretne rendbe tenni - a szex azonban elmarad, hisz a kisfilmmel indított PG Porn sorozatnak pont az volt a lényege, hogy a pornófilmek minden elemét átvette, kivéve a nemi aktusokat. A pornós produkciók jellegzetes zenéje mellett a béna színészi játékot is átemelték az alkotók, Fillion például remekül játssza el, hogy nem tud mit kezdeni az arcába tolakodó kamerával.

Közben a Lost-ban is kapott egy kisebb, a Született feleségek-ben meg egy nagyobb szerepet (itt Katherine férjét, Adamet játszotta), és előszeretettel kölcsönözte a hangját különféle animációs sorozatoknak: hallhattuk többek között a Texas királyai-ban, Az igazság ligájá-ban, a Robot Chicken-ben és az Amerikai fater-ban is. Mindemellett közhasznú tevékenységet is folytat: 2007-ben - PJ Haarsma kanadai íróval közösen - megalapította a Kids Need to Read nevű szervezetet, amely a kevés könyvvel rendelkező könyvtárak jobb ellátását tűzte ki céljául.