Javulnak a régiós finomítói marginok

Vágólapra másolva!
Ma reggel tette közzé előzetes negyedéves számait a lengyel PKN Orlen és az osztrák OMV olajipari cég is, melyben egyaránt finomítói marginjaik emelkedéséről számoltak be.
Vágólapra másolva!

Kedvező hírekkel lepték meg ma reggel a befektetőket a nagyobb régiós olajcégek. Az előzetes negyedéves számaik alapján egyaránt növekedett a PKN Orlen és az OMV finomítói marginja, melyek támogatólag hathatnak eredményükre, melyet az elkövetkezendő hetekben publikálhatnak.

Nőtt a kitermelés az OMV-nél

309 ezer hordó kőolajegyenértékesre emelkedett az OMV napi kitermelése a harmadik negyedévben az előző háromhavi 305 ezret követően. Ebből román leányára, a Petromra 182 ezer hordó kőolajegyenértékes jut, ami megegyezik a március-júniusi időszak kitermelési adatával. A termelés felfutásában a jemeni kitermelés növekedése játszott elsősorban szerepet, de Ausztria és Tunézia hozzájárulása is nőtt. Mindez ellensúlyozni tudta a nagy-britanniai termelés visszaesését.

Az OMV negyedéves indikatív finomítói marginja tovább emelkedett, az 5,28 dolláros érték negyedéves (+27%) és éves alapon (+203%) is jelentős növekedést produkált a táguló benzin és közép-desztillátum spreadeknek köszönhetően. A kiskereskedelemi tevékenység értékesítése jelentős mértékben nőtt, ami elsősorban a nyári időszak megugró keresletével áll összefüggésben

183 millió euróra ugrottak a kutatási költségek a negyedévben, ami jelentős növekedést mutat az előző időszaki 68 millió euróhoz képest, melynek háttérben a kurdisztáni leírások állnak. A dollár erősödése az euróval szemben azonban pozitívan befolyásolta a cég eredményét, a menedzsment várakozásai szerint a harmadik negyedes EBIT-et 41 millióval javíthatják a fedezeti ügyletek. A KBC Securities elemzője szerint az OMV lehet az egyik legnagyobb nyertese a harmadik negyedévi profit ralinak. Véleménye szerint a tisztított EBIT 50 százalékkal ugorhat meg éves szinten a líbiai kitermelés helyreállásának köszönhetően.

Az OMV november 7-én teszi közzé harmadik negyedéves jelentését. A pozitív hírek ellenére a papír egyelőre több mint 1 százalékos mínuszban áll.

A finomítás tevékenység hajthatja

Tovább növelte negyedéves alapon (+17%) kitermelését a PKN Orlen is, ám a lengyel olajcég elsősorban a finomítás és kereskedelem, illetve petrolkémia tevékenységekre fókuszál.

Éves alapon 5,7, negyedéves alapon pedig 0,2 dollárral 9,1 dollárra emelkedett a PKN hordónkénti modell finomítói marginja. Az időszak során 7,4 millió tonna nyersolaj finomítására került sor, ez közel megegyezik az egy évvel korábbival. A KBC elemzője szerint csupán ez az üzletág tud majd éves és negyedéves alapon is EBIT javulásról beszámolni.

A kiskereskedelmi tevékenység értékesítése éves szinten stagnálást mutat a PKN esetében. A KBC elemzője 170 millió zlotys EBIT-re számít, azaz negyedéves alapon 30 százalékot zuhanhat a szűkülő marginok és a júniusi Európa Bajnokság pozitív hatásának hiánya miatt.

A petrolkémiai margin mind éves (-38 EUR/tonna), mind negyedéves (-147 EUR/tonna) alapon csökkent, valamint az értékesítés is 1,3 százalékkal esett vissza. Utóbbi elsősorban a karbantartásoknak és a PVC iránti gyenge keresletnek tudható be.

0,5 milliárd zlotys pozitív hatása lehet az adósság újraértékelésének a társaság tájékoztatása szerint. A menedzsment várakozásai szerint az EBIT elérheti az 1,4 milliárd zlotyt. A LIFO eljárás alapján számított EBIT 1 milliárd zloty lehet, ami közel 10 százalékkal meghaladja a KBC elemzői várakozását.

A PKN Orlen már október 25-én, azaz jövő csütörtökön közzéteszi harmadik negyedéves számait. Ugyan emelkedéssel indította a napot a PKN, azóta azonban már a negatív tartomány csúszott az árfolyama.